Review

Psikiyatride Rasyonel Seçim Teorisi

Volume: 10 Number: 4 December 30, 2018
TR EN

Psikiyatride Rasyonel Seçim Teorisi

Öz

Rasyonel seçim yaklaşımı son yıllarda pek çok disiplinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. nevrozların rasyonel seçim teorisi, hastaların dayanılmaz stres seviyeleri ile karşı karşıya kaldıklarında bilinçli ve kasıtlı olarak nevrotik bozuklukları ortaya çıkardığını savunur. Çarpıcı farklılıklara rağmen, nevrozların rasyonel-seçim teorisi, yeni bir represyon kavramı kullanmakla birlikte Freud’un düşünce çerçevesini sürdürür. Bu yeni teoriye göre, tüm terapiler etkilerini ya hastaların farkındalık yokluğunu ortadan kaldırmak, belirtilerin maliyetini arttırmak, hastanın duygusal sıkıntısını azaltmak ya da stres faktörünü ortadan kaldırmak suretiyle gösterirler. Bu teoride birey stresle ilgili düşünceleri dikkat çekmeden ortadan kaldırmak için bilinçli olarak dikkat dağıtıcı önlemler kullanır ve represyon bilinçli bir başa çıkma mekanizması olarak tanımlanır. Bu makalede rasyonel seçim teorisinin psikiyatride tanımı, bütüncül yaklaşımı, en sık uygulama alanları ve tedavide kullanımını gözden geçirmek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anderson MC (2005) The role of inhibitory control in forgetting unwanted memories: A consideration of three methods. In Dynamic Cognitive Processes (Eds N Ohta, C MacLeod, B Uttl):159–189). Tokyo, Japan, Springer-Verlag. Anderson MC, Green C (2001) Suppressing unwanted memories by executive control. Nature, 410:366–369.
  2. APA (1980) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Third edition (DSM-III). Washington, DC, American Psychiatric Association.
  3. APA (2000) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth edition text revision (DSM-IV-TR). Washington, DC, American Psychiatric Association.
  4. APA (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edition (DSM-5). Washington, DC, American Psychiatric Association. Bandura A (1969) Principles of Behavior Modification. New York, Holt, Rinehart & Winston.
  5. Beck AT (1988) Cognitive approaches to panic disorder: theory and therapy. In Panic: Psychological Perspectives (Eds S Rachman, JD Maser). Hillsdale, NJ: Erlbaum.
  6. Blanchard EB, Hersen M (1976) Behavioral treatment of hysterical neurosis: symptom substitution and symptom return reconsidered. Psychiatry, 39:118-129.
  7. Blaney PH (1986) Affect and memory: a review. Psychol Bull, 99:229–246.
  8. Bliss EL (1980) Multiple personalities. Arch Gen Psychiatry, 37:1388–1397.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychiatry , Cognitive and Computational Psychology , Social Psychology

Journal Section

Review

Publication Date

December 30, 2018

Submission Date

December 5, 2017

Acceptance Date

February 2, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 10 Number: 4

JAMA
1.Güzel Özdemir P, Tanhan F, Özdemir O. Psikiyatride Rasyonel Seçim Teorisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry. 2018;10:494–505.

Cited By

 
Creative Commons License
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.