Review
BibTex RIS Cite

Mindfulness Based Cognitive Therapy in Bipolar Disorder

Year 2020, Volume: 12 Issue: 1, 16 - 31, 31.03.2020
https://doi.org/10.18863/pgy.544224

Abstract

Although cognitive behavioral therapy (CBT) is commonly utilized as a psychotherapy approach for bipolar disorder, empirical findings do not always support the effectiveness of CBT on bipolar disorder. Therefore, the need for different psychotherapy approaches that can be applied to bipolar disorder has arisen. Recently, the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on bipolar disorder has begun to be investigated. In the present review, studies investigating the effects of MBCT on bipolar disorder were gathered to investigate whether the MBCT, which was examined for many disorders recent years, is also effective or not in bipolar disorder. Therefore, 12 studies reached via databases were examined in terms of sample characteristics, methodological backgrounds, and results. In the reviewed studies, it has been found that MBCT provides a reduction in anxiety, depression or mania/hypomania symptoms and an increase in mindfulness levels of people with bipolar disorder. Moreover, participants were tended to indicate that they benefited from MBCT. It was also observed increase in the participants’ attention, information processing, memory, emotion regulation, and positive affect. However, it was seen that these findings were not supported in all studies. Because these studies were mostly conducted with people who were in remission period, whether MBCT leads reduction in manic and hypomanic symptoms was not totally clear.

References

  • 1.

Bipolar Bozuklukta Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi

Year 2020, Volume: 12 Issue: 1, 16 - 31, 31.03.2020
https://doi.org/10.18863/pgy.544224

Abstract

Psikoterapi yaklaşımı olarak bilişsel davranışçı terapinin (BDT) bipolar bozuklukta kullanımı yaygın olsa da ampirik bulgular BDT’nin etkililiğini her zaman desteklememektedir. Bu durum, başka terapi yaklaşımları ile ilgili arayışlara yol açmaktadır. Son dönemlerde ise Farkındalık Temelli Bilişsel Terapinin (FTBT) bipolar bozuklukta etkililiğinin incelenmeye başlandığı görülmektedir. Mevcut gözden geçirme çalışmasında FTBT’nin bipolar bozukluk üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar bir araya getirilmiştir. Çünkü son yıllarda birçok bozuklukta etkisi incelenen FTBT’nin bipolar bozuklukta etkin olup olmadığını ve nasıl bir etkisi olduğunu inceleyen çalışmalar biraraya getirilerek alanyazına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu nedenle yapılan incelemeler sonucunda ulaşılan 12 çalışma örneklem özellikleri, yöntemsel arka planları ve sonuçları bakımından incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında gözden geçirilen araştırmalarda FTBT’nin bipolar bozukluk tanısı olan kişilerde kaygı, depresyon ya da mani/hipomani semptomlarında azalma sağlayabildiği, katılımcıların bu psikoterapi yönteminden fayda gördüklerini belirtme eğiliminde oldukları ve farkındalık düzeylerinde artışa sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların dikkat, bilgi işlemleme, bellek, duygu düzenleme ve olumlu duygulanımlarında artış olduğu gözlenmiştir. Fakat tıpkı BDT araştırma sonuçları gibi bu bulguların her çalışmada desteklenmediği, FTBT’nin manik ve hipomanik semptomlarda azalma sağlayıp sağlamadığı bilgisinin ise araştırmaların genellikle remisyon dönemindeki kişilerle yürütülmesi sebebiyle netleştirilemediği görülmektedir.

References

  • 1.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Applied and Developmental Psychology
Journal Section Review
Authors

Burcu Ebru Aydoğdu 0000-0001-7926-1585

Gülay Dirik 0000-0002-5748-9180

Publication Date March 31, 2020
Acceptance Date May 26, 2019
Published in Issue Year 2020 Volume: 12 Issue: 1

Cite

AMA Aydoğdu BE, Dirik G. Bipolar Bozuklukta Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry. March 2020;12(1):16-31. doi:10.18863/pgy.544224

Creative Commons License
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.