Branding, product, services and ideas were used for the
very first time in 1970 for cities. Tourism was the first
city brand and the goal was for the city management to
get more funding compared to the other cities. To enable
the city management to be branded, they have to have
unique structures or features that make them different
from other cities. To create awareness and make it not
substitutable are the most important cultural assests.
World heritage site list and the World heritage
temporary list enables international marketing by
UNESCO and is really important in city marketing.
Research done in Lycian civilization Antique cities
which is found in the UNESCO World heritage
temporary list. The results got from both local and
international tourists according to a survey Show that
Tlos antique citys have affective and cognitive elements
of Mugla brand city. According to research findings,
cognitive and emotional elements of the brand image of
the city, the difference in the sizes of the effects observed.
Marka kavramı, ürün, hizmet ve fikirlerin yanında
şehirler için de ilk defa 1970’li yılların başında
kullanılmaya başlanmıştır. Şehir markası kavramının
çıkış noktası turizm olup amacı şehir yöneticileri
tarafından diğer şehirlere kıyasla katma değerden daha
fazla pay alma isteğidir. Farklılık oluşturması ve ikame
edilememesi bakımından en önemli bileşen kültür
varlıklarıdır. Uluslararası şehir pazarlamasında
UNESCO tarafından Kültür Mirası ve Geçici Miras
listesinde bulunan tarihi miraslar, şehirleri
markalaştırmada etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Araştırma, Muğla da bulunan UNESCO Geçici Kültür
Mirası listesindeki Likya Uygarlığı Antik Kentlerinden
Tlos Antik Kenti’nde yapılmıştır. Araştırmanın amacı,
Tlos Antik Kenti’nin bilişsel ve duygusal imaj
unsurlarının Muğla şehir markası üzerinde etkisinin
olup olmadığının incelenmesi olup antik kente ziyaret
gerçekleştirenlerin vermiş olduğu cevaplar sonucunda
Tlos’un bilişsel ve duygusal imaj unsurlarının şehir
markası üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License