Determination of Soil Particle Size Distribution Using Laser Diffraction Method

Volume: 10 Number: 3 September 1, 2007
  • Mustafa Özer
  • Mehmet Orhan
TR EN

Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi

Abstract

1970’li yıllarda geliştirilen lazer kırınım cihazları, günümüzde seramik, kum, kil, çimento, aşındırma, gıda, ilaç ve kozmetik gibi çeşitli mühendislik ve endüstri alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. 1980’li yıllardan bu yana zeminlerin tane büyüklüğü ölçümünde de kullanılmakta ve gittikçe yaygınlaşmakta olan lazer kırınım yöntemiyle ilgili 1999 senesinde ISO 13320 numarası ile uluslararası bir standart yürürlüğe girmiştir. Ancak, sadece genel ilke ve kuralların yer aldığı bu standartta zemin tanelerinin ölçümüne ilişkin bilgiler yer almamaktadır. Fakat, bu konu ile ilgili uluslararası düzeyde bir çok bilimsel makaleye rastlamak mümkündür. Lazer kırınım yönteminin standart hidrometre ve pipet yöntemlerine göre bir çok üstünlüğü bulunduğundan ve sonuçları bu yöntemlere göre daha güvenilir olduğundan bir çok araştırmacının ilgisini çekmektedir. Bu bakımdan, lazer kırınım yönteminin gelecekte zeminlerin tane büyüklüğü dağılımının belirlenmesinde standart bir yöntem olacağı düşünülmektedir. Lazer kırınım yönteminin tanıtıldığı bu çalışmada, yöntemin teorisi ve genel ilkeleri açıklanmış ve bu yöntemle zeminlerin tane büyüklüğü dağılımının belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte, lazer kırınım ve standart hidrometre / pipet yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine yapılmış çalışmalardan da bahsedilmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Özer This is me

Mehmet Orhan This is me

Publication Date

September 1, 2007

Submission Date

September 1, 2007

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 10 Number: 3

APA
Özer, M., & Orhan, M. (2007). Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi. Politeknik Dergisi, 10(3), 331-337. https://izlik.org/JA58TE77LW
AMA
1.Özer M, Orhan M. Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi. Politeknik Dergisi. 2007;10(3):331-337. https://izlik.org/JA58TE77LW
Chicago
Özer, Mustafa, and Mehmet Orhan. 2007. “Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi”. Politeknik Dergisi 10 (3): 331-37. https://izlik.org/JA58TE77LW.
EndNote
Özer M, Orhan M (September 1, 2007) Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi. Politeknik Dergisi 10 3 331–337.
IEEE
[1]M. Özer and M. Orhan, “Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi”, Politeknik Dergisi, vol. 10, no. 3, pp. 331–337, Sept. 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58TE77LW
ISNAD
Özer, Mustafa - Orhan, Mehmet. “Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi”. Politeknik Dergisi 10/3 (September 1, 2007): 331-337. https://izlik.org/JA58TE77LW.
JAMA
1.Özer M, Orhan M. Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi. Politeknik Dergisi. 2007;10:331–337.
MLA
Özer, Mustafa, and Mehmet Orhan. “Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi”. Politeknik Dergisi, vol. 10, no. 3, Sept. 2007, pp. 331-7, https://izlik.org/JA58TE77LW.
Vancouver
1.Mustafa Özer, Mehmet Orhan. Zeminlerin Tane Büyüklüğü Dağılımının Lazer Kırınım Yöntemiyle Belirlenmesi. Politeknik Dergisi [Internet]. 2007 Sep. 1;10(3):331-7. Available from: https://izlik.org/JA58TE77LW