Effects of Interior Design of Hotel Rooms on Perceptual and Behavioral Performance of Its’ Users

Volume: 11 Number: 2 June 1, 2008
  • Kemal Yıldırım
  • Aysu Akalın
  • Kubulay Çağatay
TR EN

Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi

Abstract

Bu araştırmada, klasik tip otel yatak odalarının iç mekân kalitesi değerlendirilerek, tefriş ve dekorasyonun mekânın algılanmasındaki rolü tartışılmaktadır. Bu amaçla, Ankara’da yer alan iki adet beş yıldızlı otelin klasik yatak odaları araştırma ortamı olarak seçilmiş ve müşterilerin her bir yatak odasını değerlendirmeleri için 9 sıfat çiftinden oluşan anlamsal farklılaşma ölçeği kullanılmıştır. Buna göre, benzer plan tipine sahip olmakla beraber, farklı büyüklükteki otel odalarından küçük boyutta olan otel odası tefriş ve dekorasyona bağlı olarak beğenilmiş ve pozitif yorumlanmıştır. Diğer taraftan, müşterilerin yaş ve cinsiyetine bağlı olarak algı-davranışsal performansta farklılıklar olduğu görülmüştür. Buna göre; iç mekân tasarım karakteristiklerini gençlerin, orta yaşlılardan ve erkeklerin ise bayanlardan daha olumlu algıladıkları ve bunun da istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Kemal Yıldırım This is me

Aysu Akalın This is me

Kubulay Çağatay This is me

Publication Date

June 1, 2008

Submission Date

June 1, 2008

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 11 Number: 2

APA
Yıldırım, K., Akalın, A., & Çağatay, K. (2008). Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi. Politeknik Dergisi, 11(2), 175-185. https://izlik.org/JA29JP72YW
AMA
1.Yıldırım K, Akalın A, Çağatay K. Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11(2):175-185. https://izlik.org/JA29JP72YW
Chicago
Yıldırım, Kemal, Aysu Akalın, and Kubulay Çağatay. 2008. “Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi”. Politeknik Dergisi 11 (2): 175-85. https://izlik.org/JA29JP72YW.
EndNote
Yıldırım K, Akalın A, Çağatay K (June 1, 2008) Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi. Politeknik Dergisi 11 2 175–185.
IEEE
[1]K. Yıldırım, A. Akalın, and K. Çağatay, “Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi”, Politeknik Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 175–185, June 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29JP72YW
ISNAD
Yıldırım, Kemal - Akalın, Aysu - Çağatay, Kubulay. “Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi”. Politeknik Dergisi 11/2 (June 1, 2008): 175-185. https://izlik.org/JA29JP72YW.
JAMA
1.Yıldırım K, Akalın A, Çağatay K. Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11:175–185.
MLA
Yıldırım, Kemal, et al. “Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi”. Politeknik Dergisi, vol. 11, no. 2, June 2008, pp. 175-8, https://izlik.org/JA29JP72YW.
Vancouver
1.Kemal Yıldırım, Aysu Akalın, Kubulay Çağatay. Otel Yatak Odalarının İç Mekân Tasarımının Kullanıcıların Algı-Davranışsal Performansı Üzerine Etkisi. Politeknik Dergisi [Internet]. 2008 Jun. 1;11(2):175-8. Available from: https://izlik.org/JA29JP72YW