EN
TR
Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi
Abstract
Bu çalışmada, AA 4000 serisi Al-Si alaşımı levhalar TIG kaynak yöntemi ile alternatif ve darbeli akım kullanılarak birleştirilmişlerdir. Kullanılan akım türünün kaynaklı birleştirmenin özelliklerine olan etkilerini görmek amacı ile birleştirilen numunelere mikroyapı, çekme, sertlik ve eğme testleri uygulanmıştır. Deneyler sonucunda, darbeli akımın düşük ısı girdisine, kaynak metalinde tane incelmesine ve alternatif akıma göre kaynak metali sertliğinde artışa neden olduğu belirlenmiştir. Birleştirmelere uygulanan çekme testlerinde, darbeli akım ile birleştirilen numunelerin alternatif akıma nazaran daha yüksek çekme dayanımı gösterdikleri tespit edilmiştir. Yapılan eğme testi sonucunda numunelerde yırtılma ve çatlak oluşumu gibi bir yüzey hatasına rastlanılmamıştır.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 1, 2008
Submission Date
December 1, 2008
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2008 Volume: 11 Number: 4
APA
Durgutlu, A., Kahraman, N., & Gülenç, B. (2008). Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi. Politeknik Dergisi, 11(4), 339-344. https://izlik.org/JA52JF52WL
AMA
1.Durgutlu A, Kahraman N, Gülenç B. Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11(4):339-344. https://izlik.org/JA52JF52WL
Chicago
Durgutlu, Ahmet, Nizamettin Kahraman, and Behçet Gülenç. 2008. “Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme Ve Çekme Dayanımına Etkisi”. Politeknik Dergisi 11 (4): 339-44. https://izlik.org/JA52JF52WL.
EndNote
Durgutlu A, Kahraman N, Gülenç B (December 1, 2008) Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi. Politeknik Dergisi 11 4 339–344.
IEEE
[1]A. Durgutlu, N. Kahraman, and B. Gülenç, “Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi”, Politeknik Dergisi, vol. 11, no. 4, pp. 339–344, Dec. 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52JF52WL
ISNAD
Durgutlu, Ahmet - Kahraman, Nizamettin - Gülenç, Behçet. “Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme Ve Çekme Dayanımına Etkisi”. Politeknik Dergisi 11/4 (December 1, 2008): 339-344. https://izlik.org/JA52JF52WL.
JAMA
1.Durgutlu A, Kahraman N, Gülenç B. Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi. Politeknik Dergisi. 2008;11:339–344.
MLA
Durgutlu, Ahmet, et al. “Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme Ve Çekme Dayanımına Etkisi”. Politeknik Dergisi, vol. 11, no. 4, Dec. 2008, pp. 339-44, https://izlik.org/JA52JF52WL.
Vancouver
1.Ahmet Durgutlu, Nizamettin Kahraman, Behçet Gülenç. Al - Si Alaşımının TİG Kaynağında Darbeli Akımın Mikroyapı, Sertlik, Eğme ve Çekme Dayanımına Etkisi. Politeknik Dergisi [Internet]. 2008 Dec. 1;11(4):339-44. Available from: https://izlik.org/JA52JF52WL