Simulation of Tracking of Electric Power Network Voltage Signal Using Recursive Least Squares Method

Volume: 12 Number: 1 March 1, 2009
  • H. Hüseyin Sayan
  • İlhan Koşalay
TR EN

Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi

Abstract

Bugüne kadar parametre tahminleri için çeşitli algoritmik yaklaşımlar kullanılmıştır. Bunların arasında uyarlanabilir klasik metotların; çevre şartlarına göre kendi kendisini en iyiye doğru kanalize edebilmesi, zamanla değişen sistemlere kolaylıkla uygulanabilmesi ve yeni durumlara göre kendi kendine ayarlayabilmesi yönüyle öne çıktığı görülmektedir.Bu çalışmada, klasik uyarlanabilir metotlardan Yinelenen En Küçük Kareler Metodu (YEKK) kullanılmıştır. Öncelikle YEKK metoduna unutma faktörü algoritması adapte edilmiştir. Geliştirilen yaklaşım kullanılarak bir elektrik güç şebekesinin faz gerilim sinyalinin faz bilgileri elde edilmiştir. Elde edilen faz bilgileri ile izlenen sinyale kilitlenme süreci üzerinde durulmuştur. Benzetim işlemi MATLAB yardımıyla gerçekleştirilmiş olup benzetim sonuçları ve metodun etkinliği incelenmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

H. Hüseyin Sayan This is me

İlhan Koşalay This is me

Publication Date

March 1, 2009

Submission Date

March 1, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 12 Number: 1

APA
Sayan, H. H., & Koşalay, İ. (2009). Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi. Politeknik Dergisi, 12(1), 1-6. https://izlik.org/JA97FD39WE
AMA
1.Sayan HH, Koşalay İ. Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi. Politeknik Dergisi. 2009;12(1):1-6. https://izlik.org/JA97FD39WE
Chicago
Sayan, H. Hüseyin, and İlhan Koşalay. 2009. “Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi”. Politeknik Dergisi 12 (1): 1-6. https://izlik.org/JA97FD39WE.
EndNote
Sayan HH, Koşalay İ (March 1, 2009) Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi. Politeknik Dergisi 12 1 1–6.
IEEE
[1]H. H. Sayan and İ. Koşalay, “Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi”, Politeknik Dergisi, vol. 12, no. 1, pp. 1–6, Mar. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97FD39WE
ISNAD
Sayan, H. Hüseyin - Koşalay, İlhan. “Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi”. Politeknik Dergisi 12/1 (March 1, 2009): 1-6. https://izlik.org/JA97FD39WE.
JAMA
1.Sayan HH, Koşalay İ. Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi. Politeknik Dergisi. 2009;12:1–6.
MLA
Sayan, H. Hüseyin, and İlhan Koşalay. “Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi”. Politeknik Dergisi, vol. 12, no. 1, Mar. 2009, pp. 1-6, https://izlik.org/JA97FD39WE.
Vancouver
1.H. Hüseyin Sayan, İlhan Koşalay. Yinelenen En Küçük Kareler Metoduyla Elektrik Güç Şebekesi Gerilim İşaretine Kilitlenmenin Benzetimi. Politeknik Dergisi [Internet]. 2009 Mar. 1;12(1):1-6. Available from: https://izlik.org/JA97FD39WE