Review

Alumina Production from Clay Minerals: Current Reviews

Volume: 21 Number: 2 June 1, 2018
TR EN

Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler

Abstract

Günümüzde üstün fiziksel ve teknolojik özelliklerinden dolayı çok önemli bir malzeme olan alümina (Al2O3) endüstride yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve alümina üretiminin neredeyse tamamı hammadde kaynağı olarak boksitin kullanıldığı Bayer prosesi ile karşılanmaya devam etmektedir. Ancak yüksek üretim miktarlarına bağlı olarak Bayer prosesine beslenecek uygun kalitedeki boksit rezervlerinin hızla azalması, alümina üretim maliyetlerindeki artışlar, bazı ülkelerin boksit rezervlerinin sınırlı olması ya da hiç bulunmaması gibi teknik ve ekonomik gerekçelerden dolayı boksit dışı kaynaklardan alümina üretimi konusu hem bilimsel araştırma hem de endüstriyel uygulamalar açısından oldukça önem taşımaktadır. Doğada bol ve yaygın yaygın bir şekilde bulunmaları, nispeten yüksek alüminyum tenörüne sahip olmaları, madencilik yöntemleriyle üretimlerinin kolay ve ucuz olması, diğer kaynaklara göre daha basit hazırlama ve zenginleştirme işlemleri gerektirmeleri gibi nedenlerden dolayı kil mineralleri alümina üretimine en elverişli boksit dışı kaynak olarak görülmektedir.

Killerden alümina üretimi amacıyla geliştirilmiş ve genel kabul görmüş bazı süreçler bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle “Asit Liç Süreci” daha fazla ön plana çıktığı, bazı üsünlüklerinden dolayı alümina üretiminde daha etkin bir yöntem olarak uygulanabileceği konusunda bir fikir birliği oluştuğu görülmektedir. Bununla birlikte süreç koşulları ve süreç işlem kademeleri üzerinde birtakım değişikliklere gidildiği, bazı modifikasyonların denendiği güncel çalışmalara rastlanılmaktadır. Killerden alümina üretimi konusunda yapılmış olan çalışmaların ve güncel araştırma bulgularının derlenmesiyle hazırlanan bu çalışmanın amacı, başta alümina endüstrisi ve paydaşları olmak üzere ilgili araştırmacılara bilgi vermek, bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara katkı sunmaktır.  

Keywords

References

  1. [1] World Aluminium, http://www.world.aluminium.org/statistics/alumina-production. Son Erişim Tarihi: 28 Şubat 2017.
  2. [2] Habashi, F., Handbook of Extractive Metallurgy, Volume 2. Heidelberg, Germany: Wiley-VCH, 1997.
  3. [3] Girgin, İ., Boksit dışı kaynaklardan alümina üretimi, Madencilik Dergisi, 23(3), 7-14, 1984.
  4. [4] Günay, D., Alüminyum sektörü hakkında bir değerlendirme, Türkiye Kalkınma Bankası, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü, 50s. Ankara, 2006.
  5. [5] Orbite Aluminae Inc. http://www.nasdaq.com/symbol/eorbf/press-releases, Son Erişim Tarihi: 27 Şubat 2017.
  6. [6] Cohen, J., Mercier, H., Recovery of alumina from non-bauxite aluminum-bearing raw materials, Société Aluminium Pechiney, Light Metals, Wiley-VCH, 1976.
  7. [7] Özdemir, M., Çetişli, H., Extraction kinetics of alunite in sulphuric acid and hydrochloric acid, Hydrometallurgy, 76, 217-224, 2005.
  8. [8] Arlyuk, B. I., So. D., Pivnev A.I., Efficiency of nepheline ore processing for alumina production all-union aluminum and magnesium, Leningrad, In: Peterson, W.S. (Ed.), Light Metals, Wiley-VCH, 1992.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Review

Authors

Murat Erdemoğlu This is me

Mustafa Birinci This is me

Publication Date

June 1, 2018

Submission Date

April 12, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 21 Number: 2

APA
Erdemoğlu, M., Birinci, M., & Uysal, T. (2018). Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler. Politeknik Dergisi, 21(2), 387-396. https://doi.org/10.2339/politeknik.386907
AMA
1.Erdemoğlu M, Birinci M, Uysal T. Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler. Politeknik Dergisi. 2018;21(2):387-396. doi:10.2339/politeknik.386907
Chicago
Erdemoğlu, Murat, Mustafa Birinci, and Turan Uysal. 2018. “Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler”. Politeknik Dergisi 21 (2): 387-96. https://doi.org/10.2339/politeknik.386907.
EndNote
Erdemoğlu M, Birinci M, Uysal T (June 1, 2018) Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler. Politeknik Dergisi 21 2 387–396.
IEEE
[1]M. Erdemoğlu, M. Birinci, and T. Uysal, “Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler”, Politeknik Dergisi, vol. 21, no. 2, pp. 387–396, June 2018, doi: 10.2339/politeknik.386907.
ISNAD
Erdemoğlu, Murat - Birinci, Mustafa - Uysal, Turan. “Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler”. Politeknik Dergisi 21/2 (June 1, 2018): 387-396. https://doi.org/10.2339/politeknik.386907.
JAMA
1.Erdemoğlu M, Birinci M, Uysal T. Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler. Politeknik Dergisi. 2018;21:387–396.
MLA
Erdemoğlu, Murat, et al. “Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler”. Politeknik Dergisi, vol. 21, no. 2, June 2018, pp. 387-96, doi:10.2339/politeknik.386907.
Vancouver
1.Murat Erdemoğlu, Mustafa Birinci, Turan Uysal. Kil Minerallerinden Alümina Üretimi: Güncel Değerlendirmeler. Politeknik Dergisi. 2018 Jun. 1;21(2):387-96. doi:10.2339/politeknik.386907

Cited By