Bu çalışmada, düz ve hapsedici
yüzeyli emici plakalı kurutma fırınları tasarlanmış, imal edilmiş ve
performansları deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Deneylerde kivi
kurutulmuştur. Kiviler, kabukları soyulduktan sonra 4 - 6 mm kalınlığında
dilimlenerek 100 g olacak şekilde deneye hazırlanmıştır. Kurutma sisteminde
kiviler başlangıç nem miktarından (0.83 g su/g yaş madde) son nem miktarına
(0.056 g su/g yaş madde) kadar kurutulmuştur. Deneyler, 2.5 – 3.0 ve 3.5 m/s
hava hızlarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerde; düz yüzeyli kurutma
fırınının kurutma odası ortalama sıcaklığı 41.6 °C iken hapsedici yüzeyli
kurutma fırınının kurutma odası ortalama sıcaklığı 44.1 °C olarak tespit
edilmiştir. Üç farklı hız ile yapılan deneylerde; düz yüzeyli kurutma fırınında
kurutma süresi 390 dakika sürer iken hapsedici yüzeyli kurutma fırını ile
yapılan deneylerde; 2.5 m/s’de kurutma süresi 390 dakika, 3.0 m/s’de kurutma
süresi 360 dakika ve 3.5 m/s’de kurutma süresi 330 dakika sürmüştür. Hapsedici
yüzeyli kurutma fırını, düz yüzeyli kurutma fırınına göre ortalama 30 dakika
daha kısa sürede kurutma işlemini gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.
In this study, drying ovens including absorbent plates
with flat and repulsive surfaces were designed, manufactured and their
performances were compared experimentally.
Kiwi was dried in
experiments. The kiwi were prepared for the experiment after their shells were
stripped and then sliced to a thickness of 4 to 6 mm, as it will be 100 g.
In the drying
system, the kiwi was dried from the initial moisture content (0.83 g water / g
wet matter) to the final moisture content (0.056 g water / g wet matter).
Experiments were
performed at air velocities of 2.5 - 3.0 and 3.5 m / s.
In the
experiments, the average temperature of the drying chamber of the flat surface
drying oven was 41.6 °C, while the drying chamber of the incarcerating surface
drying oven was 44.1 °C. In experiments conducted at three different velocities;
the drying time in the flat surface drying oven was 390 minutes. However, in
the experiments made with the incarcerating surface drying oven, drying time at
2.5 m / s, 3.0 m /s and 3.5 m/s air velocities were measured as 390, 360 and
330 minutes, respectively. It is concluded that the incarcerating surface drying
oven performed an average of 30 minutes less drying time than the flat surface
drying oven.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Submission Date | January 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.