In this study, spot weldability of 1 mm thick IF 180
deep drawn high strength steel with 1 mm thick commercial pure titanium (ASTM
Grade 2) and 5754 aluminum alloy was investigated. The welding operations were
performed with different welding currents (10 kA, 12.5 kA and 15 kA), welding
times (10, 15 and 20 cycles) and electrode forces (5 kN, 10 kN and 15 kN) by
electrical resistance spot welding. The welding nugget diameter, electrode
immersion depth, hardness and tensile-shear test results of the welded samples
were examined and the mechanical properties were compared. As a result of the
tests, it was seen that the welding parameters had a greater effect on the
mechanical properties of the IF 180 -5754 Al alloy welding pair than the IF 180
- Ti-Gr2 alloy pair. It has been determined that the welding current and
electrode force significantly affect the nugget diameter, electrode immersion
depth and the maximum tensile force in both welding pairs.
Bu çalışmada, 1
mm kalınlığındaki yüksek mukavemetli ve derin çekilebilir IF 180 çeliğinin yine
1 mm kalınlığındaki ticari saf titanyum (ASTM Grade 2) ve 5754 alüminyum
alaşımı ile noktasal kaynak edilebilirliği araştırılmıştır. Kaynak işlemleri
elektrik direnç nokta kaynağı yöntemiyle farklı kaynak akımları (10 kA, 12,5 kA
ve 15 kA), kaynak süreleri (10, 15 ve 20 çevrim) ve elektrod kuvvetlerinde (5
kN, 10 kN ve 15 kN) gerçekleştirilmiştir. Kaynaklı numunelerin kaynak çekirdek
çapı, elektrod dalma derinliği, sertlik ve çekme-makaslama testi sonuçları
incelenerek mekanik özellikleri irdelenmiştir. Sonuç olarak, kaynak
parametrelerinin IF 180 - 5754 Al alaşımı kaynak çiftinin mekanik özellikleri
üzerinde IF 180 – Ti-Gr2 alaşım çiftine göre daha büyük etkiye sahip olduğu
görülmüştür. Kaynak akımı ve elektrod kuvvetinin her iki kaynak çiftinde
çekirdek çapı, elektrod dalma derinliği ve maksimum çekme kuvvetini önemli
oranda etkilediği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2020 |
Submission Date | April 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.