Bu çalışmada son yıllarda yapılan kurutma fırınlarının fındık kurutulmasına uygulanabilirliği araştırılmıştır. Yapılan araştırmaların ışığında fındık kurutma havası şartları da göz önünde bulundurularak sıcaklık, nem ve ağırlık kontrollü nem yoğuşturmalı (kondenzasyonlu) bir fındık kurutma fırının modellemesi yapılmıştır. Kurutma hızını ve kalitesini belirleyen bu üç unsurun kontrol edilmesi ile üründen daha erken faydalanılması ve kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Yapılan modelleme ile güneşli günlerde güneş enerjisinden faydalanılarak daha az enerji sarfiyatı olurken, diğer günlerde de kurutma işleminin devamlılığı ısı pompası yardımı ile sağlanabilecektir.
In this study, the applicability of drying kilns which have been manufactured lately on hazelnut drying has been
investigated. A hazelnut drying kiln having temperature, humidity and weight control and humidity conderser has been designed
taking into account the drying air conditions according to related research results. The aim of this work is to use the product
earlier and to improve the quality by controlling these three factors which determine drying speed and quality. On sunny days
less energy is consumed using solar energy and on other days drying process is performed with a heat pump.
Other ID | JA37RN96RN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2005 |
Submission Date | December 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 8 Issue: 4 - Volume: 8 Issue: 4 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.