Bu çalışmada, güneş enerjili havalı kolektörlü bir kurutma fırınında elma kurutulması deneysel olarak incelenmiştir. Kurutma sonrası fiziksel şartlar duyusal olarak analiz edilmiş ve nem değişimi kütle ölçüm metodu ile takip edilmiştir. Gerekli ön hazırlık ve son kontrol işlemleri uygulanarak elmaların kurutma işlemi sonrası kalitelerinin artırılması, üreticilerin ihtiyacı olan ilk yatırım masrafı düşük ve enerji giderleri az olan bu kurutma fırını ile sağlanmıştır.
In this study, apple drying was examined experimentally at drying kiln with solar air collector. After the drying physical conditions were analyzed emotionally, humidity change was observed with mass measurement method. After the drying increasing of the quality of apples were provided by applying necessary first preparation and last control operations with this drying kiln which has been required by producers, has low first investment and energy expense
Other ID | JA33MB39ZN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2006 |
Submission Date | December 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 9 Issue: 4 - Volume: 9 Issue: 4 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.