In this paper, the effects of the number of inserts, cutting speed and feed rate on surface roughness in milling of AISID3 cold work steel on a vertical CNC machining centre have been presented using coated carbide tools. Experimental study werecarried out by using cutting speed 80 m/min, 120 m/min and 180 m/min and feed rate 0,08 mm/tooth, 0,12 mm/tooth ve 0,18mm/tooth. On the other hand, the number of inserts was changed such as 1, 2, 3 and 6 on the face cutter. As a result of tests,decreasing of tool life has been determined when cutter insert number and feedrate increased but it has been seen that cheek wearis dominant on cutter tool wear. The surface roughness (Ra) increased when the number of inserts and feed rate increased. But,the effect of cutting speed on values of Ra was not seen. The most significant parameters on surface roughness are respective thenumber of inserts, the feed rate and finally the cutting speed
Bu çalışmada, AISI D3 soğuk iş takım çeliğinin CNC dik işleme merkezinde frezelenmesinde, kesici uç sayısı, kesme hızı ve ilerleme miktarının iş parçası yüzey pürüzlülüğüne olan etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışmalar, 80 m/min, 120 m/min ve 180 m/min kesme hızı ve 0,08 mm/z, 0,12 mm/z ve 0,18 mm/z ilerleme miktarı ile freze başlığına 1, 2, 3 ve 6 sayıda kesici uç takılarak yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda kesici uç sayısı, kesme hızı ve ilerleme miktarının artmasıyla takım ömrünün azaldığı belirlenmiştir. Yüzey Pürüzlülüğü (Ra), kesici uç sayısı ve ilerleme miktarının artmasıyla artarken, kesme hızının önemli bir etkisi gözlenmemiştir. Yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili parametreler sırasıyla kesici uç sayısı, ilerleme miktarı ve kesme hızı olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Other ID | JA73UE78DR |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2010 |
Submission Date | March 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 13 Issue: 1 - Volume: 13 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.