Bu çalışmada, üç farklı sıcaklıkta ısıl işlem uygulanmış AISI D2 soğuk iş takım çeliği CNC dik işleme merkezinde işlenerek yüzey pürüzlülük değerleri ve takım aşınmaları incelenmiştir. Deneyler, dört farklı kesme hızı (70, 90, 110,130 m/dak) ile üç farklı ilerleme hızı değerinde (0.05, 0.1, 0.15 mm/diş) ve sabit kesme derinliğinde (0.5 mm) kuru kesme şartlarında yapılmıştır. Deneyler de PVD yöntemi ile TiAl+Al2O3+ZrN kaplanmış sementit karbür kesici takımlar kullanılmıştır. Deneyler sonucu, düşük ilerleme ve kesme hızı değerlerinde taşlama kalitesinde yüzeyler elde edilmiştir. En iyi yüzey pürüzlülük değeri 70 m/dak kesme hızında 0.05 mm/diş ilerleme değerinde, en kötü pürüzlülük değeri 130 m/dak kesme hızında 0.15 mm /diş ilerleme değerinde elde edilmiştir. Takım aşınması sadece, en sert olan malzemede plastik deformasyon olarak tespit edilmiştir.
In this study, the tool wear and surface roughness in milling of AISI D2 cold work tool steel workpieces subjected to heattreatments at three different temperatures were examined. The milling tests were carried out dry at four different cutting speeds(70, 90, 110, 130 m/min), three different feed rates (0.05, 0.1, 0.15 mm/tooth) and at a constant cutting depth (0.5 mm). For themilling tests, TiAl+Al2O3+ZrN PVD coated cemented carbide cutting tools were used. The experimental results revealed thatsurfaces that can be achieved by grinding were obtained at low feed rate and cutting speed. The lowest surface roughness valuewas obtained at 70 m/min cutting speed and 0.05 mm/tooth feed rate, while the highest surface roughness value was obtained at130 m/min cutting speed and 0.15 mm/tooth feed rate. The tool wear was identified as the plastic deformation for the cuttingtools used for milling the hardest workpiece
Other ID | JA87GV25ND |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Submission Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 15 Issue: 1 - Volume: 15 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.