Bu çalışmada, ısıl işlemler ile mekanik özellikleri değiştirilmiş sıcak haddelenmiş Ç 5140 çeliğinde, mekanik özellik değişikliklerinin takım aşınması ve kesme kuvvetlerine etkisini incelemek amacıyla tornalama yöntemiyle işleme deneyleri yapılmıştır. Deneyler, kuru kesme şartlarında, dört farklı kesme hızı (90-110-130-150 m/dak.), 0,1 mm/dev ilerleme ve1 mmkesme derinliğinde yapılmıştır. Deneyler sonucunda, kesme hızının artışı ile kesme kuvvetlerinde genel olarak düşüşler gözlemlenmiştir. En yüksek kesme kuvveti değeri (593,78 N) 755 °C’de yağda sertleştirilmiş numunenin 90 m/dak. kesme hızında işlenmesi sonucu elde edilmiştir. Bu numunenin sertliğinin ve dayanımının yüksek olmasının yüksek kesme kuvveti değerine neden olduğu düşünülmüştür. Sertliği nispeten yüksek olan malzemelerde belirgin takım aşınmaları olduğu gözlemlenmiştir.
In this study, machining tests have been performed by means of machining method so that effects of changes inmicrostructure and mechanic features of hot rolled aisi 5140 steel of which microstructures and mechanic features were changedby heat treatment on tool wearing and cutting forces will be examined. The tests were carried out with four different cuttingspeeds (90-110-130-150 m/min.), development of 0.1mm/rev and cutting depth of 1mm under dry cutting conditions. Duringtests, it has generally been observed that cutting forces are obviously decreased while cutting speeds are increasing. The highestcutting force (593.78 N) has been obtained in the result of processing the sample which was hardened in oil having 7550Ctemperature was machined in cutting speed of 90 m/min. It has been thought that max. hardness and strength of this sampleresulted in highest cutting force. It has been observed that apparent tool wearing occurred in materials of which hardness isrelatively high
Other ID | JA74UY89GD |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Submission Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 15 Issue: 1 - Volume: 15 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.