BibTex RIS Cite

Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,

Year 2015, Volume: 18 Issue: 1, 35 - 42, 01.03.2015

Abstract

Rüzgar hızı verisinin olasılık dağılımının kusursuz olarak belirlenmesi bir bölgenin sahip olduğu rüzgar hızı ve rüzgar enerjisi potansiyelinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi açısından en önemli adımdır. Bu çalışmada kıyısal Akdeniz şehri Hatay’da bulunan Antakya bölgesinin Türkiye meteoroloji genel müdürlüğünden elde edilen 10 m yükseklikte ölçülen günlük, aylık ve yıllık ortalama rüzgar hızları analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde yaygın olarak kullanılan Log-normal ve Gamma dağılımları da mevcut veriye uygulanmıştır. Antakya bölgesinin rüzgar hızı dağılım eğrileri, ortalama rüzgar hızları ve rüzgar güç yoğunluğu değerleri Log-normal ve Gamma dağılımları kullanılarak elde edilmiştir. Anderson-Darling test, Belirleme Katsayısı ve Ortalama Karesel Hatanın Karekökü dağılımların uyum iyiliği testleri için kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırılan bölgenin rüzgar gücü yoğunluğun düşük olduğu bulunmuştur.

A Statistical Analysis of the Wind Speed Distribution Parameters and Wind Power Density in Antakya Region

Year 2015, Volume: 18 Issue: 1, 35 - 42, 01.03.2015

Abstract

A precise determination of probability distribution for wind speed data is the most important step in statistically evaluating wind speed and wind energy potential of a region. In this study, wind characteristic and wind energy potential of the Antakya that is located in the Mediterranean coastal city Hatay of Turkey, are analyzed using the daily, monthly and annual average wind speed data of Turkish State Meteorological Service measured at 10 m. Log-normal and Gamma distributions widely used distributions in statistical analyses were applied to wind speed data sets for Antakya. Wind speed distribution curves, mean wind speed and the wind power density values of Antakya are obtained by using the Log-normal and Gamma probability density functions. Anderson-Darling test, the coefficient of determination and Root Mean Square Error Analysis are used to evaluate their goodness-of-fit of the Log-normal and Gamma distributions. As a result, it is found that the investigated location has a low wind power density

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59AV52GZ
Journal Section Research Article
Authors

İlker Mert This is me

Cuma Karakuş This is me

Publication Date March 1, 2015
Submission Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Mert, İ., & Karakuş, C. (2015). Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,. Politeknik Dergisi, 18(1), 35-42.
AMA Mert İ, Karakuş C. Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,. Politeknik Dergisi. March 2015;18(1):35-42.
Chicago Mert, İlker, and Cuma Karakuş. “Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu Ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi”,. Politeknik Dergisi 18, no. 1 (March 2015): 35-42.
EndNote Mert İ, Karakuş C (March 1, 2015) Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,. Politeknik Dergisi 18 1 35–42.
IEEE İ. Mert and C. Karakuş, “Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi”, Politeknik Dergisi, vol. 18, no. 1, pp. 35–42, 2015.
ISNAD Mert, İlker - Karakuş, Cuma. “Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu Ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi”,. Politeknik Dergisi 18/1 (March 2015), 35-42.
JAMA Mert İ, Karakuş C. Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,. Politeknik Dergisi. 2015;18:35–42.
MLA Mert, İlker and Cuma Karakuş. “Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu Ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi”,. Politeknik Dergisi, vol. 18, no. 1, 2015, pp. 35-42.
Vancouver Mert İ, Karakuş C. Antakya Bölgesinde Rüzgâr Gücü Yoğunluğu ve Rüzgâr Hızı Dağılımı Parametrelerinin İstatistiksel Analizi,. Politeknik Dergisi. 2015;18(1):35-42.