Bu makale, ısıtılan kapalı mekanlarda hava ve higroskopik esaslı odun malzemeler arasındaki nem transferine ilişkin bulguları sunmaktadır. Isıtılan bina içi koşullarda hava nemi insanların yaşam konforu, algılanan hava kalitesi ve insan sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle, bina içi iklim koşullarında uygun higroskopik odun esaslı malzemelerin uygulanması ile insanların yaşam kalitesi iyileştirilebilir. Bu araştırmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon/Türkiye) lojmanlarında, içerisinde odun kökenli malzemelerin bulunduğu ısıtılan bir dairenin salonunda nem transferi ve havanın bağıl nemi sayısal olarak incelenmiştir. Teorik hesaplamalarda ideal gaz ve sorpsiyon bağıntıları, istatistik analizlerde SPSS-22 istatistik programı kullanılmıştır. Sonuçlar, bina içi iklim koşullarında hava ve higroskopik odun esaslı malzemeler arasındaki nem transferinin genellikle bağıl nemi dengeleyici etki yaptığını göstermiştir.
This paper presented the findings related to moisture transfer between indoor air and hygroscopic wood-based material in heated closed buildings. Humidity conditions inside the heated buildings have a significant impact on the people's living comfort, the perceived air quality and human health. Therefore, people's life quality may be improved with the implementation of appropriate hygroscopic wood-based materials which are suitable for indoor usage. In this study, moisture transfer of wood-based materials and relative humidity in the heated saloon of an apartment located at Karadeniz Technical University Housing (Trabzon / Turkey) were investigated numerically. In the theoretical calculations were used ideal gas and sorption equations. SPSS-22 statistical software were used for statistical analysis. The results showed that under the indoor climate conditions, the moisture transfer between the air and the hygroscopic wood-based materials usually provided balancing effect on the relative humidity
Other ID | JA23UY63FK |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 19 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.