Research Article
BibTex RIS Cite

Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi

Year 2017, Volume: 20 Issue: 3, 599 - 605, 15.09.2017

Abstract

Bu çalışmada sıvı ve gazların ısıyı iletme
kabiliyetini belirlemek amacıyla kullanılan “Isı İletim Katsayısının
belirlenmesi için silindirik metoda göre ölçüm yapan laboratuvar tipi cihaz
tasarımı yapılmış, imalatı gerçekleştirilmiş ve deneysel olarak test
edilmiştir. Cihazın doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü için deney malzemesi
olarak kullanılan saf su ile deneyler yapılmış ve sonuçları saf suyun literatür
değerleri ile karşılaştırılmıştır. Saf su ile yapılan deneyler sonucunda
literatür değerine en yakın sonuçların 30 g/s debide 50 – 60 – 70 ve 80 volt
değerlerinde olduğu saptanmıştır. Buna göre saf suyla yapılan deneyler
sonucunda ölçülen deney sonuçları ile fiziksel özellik tablosundan alınan
değerler arasındaki ortalama bağıl hata % 2,16 olarak bulunmuştur. Saf su ile
yapılan deney şartlarında ısı iletkenlik katsayısı hakkında bilgi edinmek
istediğimiz Alümina nano akışkanının ısı iletimi hakkında bilgi elde
edilmiştir.

References

  • 1. Kayfeci, M., Kurt, H., “Sıvılar İçin Isı İletim Katsayısı Ölçüm Cihazı Tasarımı ve Deneysel Olarak İncelenmesi”, Yüksek Lisans tezi, Z. Karaelmas Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 22: 907-915, (2007).
  • 2. Romero, J.T., Telis, V.R.N., Gabas, A.L. ve Yamashita, F., “Thermophysical Properties of Brazilian Orange uice as Affected by Temperature and Water Content”, Journal of Food Engineering, 38: 27-40, (1998).
  • 3. Özkal, S.G. ve Tülek, Y., “Değişik Süt ve Bitkisel Yağ Örneklerinin Isıl İletkenlik Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi”, Turkish J. Engineering Environmental Science, 25: 51-60, (2001).
  • 4. Azoubel, P.M., Cipriani, D.C., El-Aouar, A.A., Antonio, G.C. and Murr, F.E.X., “Effect of Concentration on the Physical Properties of Cashew Juice”, Journal of Food Engineering, 66: 413–417, (2005).
  • 5. Shamsudin, R., Mohamed, I.O. ve Yaman N.K.M., “Thermophysical Properties of Thai Seedless Guava Juice as Affected by Temperature and Concentration”, Journal of Food Engineering, 66: 395–399, (2005).
  • 6. Tansakul, A. ve Chaisawang, P., “Thermophysical Properties of Coconut Milk”, Journal of Food Engineering, 73: 276–280, (2006).
  • 7. Montgomery, D.C., Runger, G.C., “Applied Statistics and Probability for Engineers”, John Wiley & Sons, U.S.A., (2002).
  • 8. Dizdar, E.N., “Uygulamalı Olasılık ve İstatistik”, ABP Yayınevi, (2004).
  • 9. Özışık, M.N., “Heat Transfer”, McGraw-Hill, Singapore, (1985).
Year 2017, Volume: 20 Issue: 3, 599 - 605, 15.09.2017

Abstract

References

  • 1. Kayfeci, M., Kurt, H., “Sıvılar İçin Isı İletim Katsayısı Ölçüm Cihazı Tasarımı ve Deneysel Olarak İncelenmesi”, Yüksek Lisans tezi, Z. Karaelmas Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 22: 907-915, (2007).
  • 2. Romero, J.T., Telis, V.R.N., Gabas, A.L. ve Yamashita, F., “Thermophysical Properties of Brazilian Orange uice as Affected by Temperature and Water Content”, Journal of Food Engineering, 38: 27-40, (1998).
  • 3. Özkal, S.G. ve Tülek, Y., “Değişik Süt ve Bitkisel Yağ Örneklerinin Isıl İletkenlik Değerlerinin Deneysel Olarak Belirlenmesi”, Turkish J. Engineering Environmental Science, 25: 51-60, (2001).
  • 4. Azoubel, P.M., Cipriani, D.C., El-Aouar, A.A., Antonio, G.C. and Murr, F.E.X., “Effect of Concentration on the Physical Properties of Cashew Juice”, Journal of Food Engineering, 66: 413–417, (2005).
  • 5. Shamsudin, R., Mohamed, I.O. ve Yaman N.K.M., “Thermophysical Properties of Thai Seedless Guava Juice as Affected by Temperature and Concentration”, Journal of Food Engineering, 66: 395–399, (2005).
  • 6. Tansakul, A. ve Chaisawang, P., “Thermophysical Properties of Coconut Milk”, Journal of Food Engineering, 73: 276–280, (2006).
  • 7. Montgomery, D.C., Runger, G.C., “Applied Statistics and Probability for Engineers”, John Wiley & Sons, U.S.A., (2002).
  • 8. Dizdar, E.N., “Uygulamalı Olasılık ve İstatistik”, ABP Yayınevi, (2004).
  • 9. Özışık, M.N., “Heat Transfer”, McGraw-Hill, Singapore, (1985).
There are 9 citations in total.

Details

Journal Section Research Article
Authors

Halil İbrahim Variyenli

Cihangir Arslan This is me

Publication Date September 15, 2017
Submission Date September 22, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 20 Issue: 3

Cite

APA Variyenli, H. İ., & Arslan, C. (2017). Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi, 20(3), 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375
AMA Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. September 2017;20(3):599-605. doi:10.2339/politeknik.339375
Chicago Variyenli, Halil İbrahim, and Cihangir Arslan. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi 20, no. 3 (September 2017): 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375.
EndNote Variyenli Hİ, Arslan C (September 1, 2017) Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi 20 3 599–605.
IEEE H. İ. Variyenli and C. Arslan, “Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi”, Politeknik Dergisi, vol. 20, no. 3, pp. 599–605, 2017, doi: 10.2339/politeknik.339375.
ISNAD Variyenli, Halil İbrahim - Arslan, Cihangir. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi 20/3 (September 2017), 599-605. https://doi.org/10.2339/politeknik.339375.
JAMA Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20:599–605.
MLA Variyenli, Halil İbrahim and Cihangir Arslan. “Sıvıların Ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı Ve Test Edilmesi”. Politeknik Dergisi, vol. 20, no. 3, 2017, pp. 599-05, doi:10.2339/politeknik.339375.
Vancouver Variyenli Hİ, Arslan C. Sıvıların ve Gazların Isıl İletkenlik Katsayısını Belirleyebilmek için Laboratuvar Tipi Bir Deney Cihazının Tasarımı, İmalatı ve Test Edilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20(3):599-605.