5000 serisi Al-Mg alaşımları,
süneklik, iyi kaynak edilebilirlik, yüksek mukavemet ve düşük ağırlık
özelliklerinden dolayı geniş bir uygulama alanına sahiptirler. Bununla birlikte
bu alaşımların oda sıcaklığında şekillendirilmesi mikroyapılarından dolayı çelik
saclara nazaran zordur. Bu problemlerin üstesinden gelmenin en etkili yolu ılık
şekillendirmedir. Bu çalışmada, şekillendirme sıcaklığının limit çekme oranı,
ıstampa kuvveti, et kalınlığı, mikrosertlik ve gerilmeye etkisi deneysel ve
sayısal olarak araştırılmıştır. Deneyler 25oC, 100oC, 175oC
ve 250oC sıcaklıklarında, 3600 N baskı plakası kuvvetinde
gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda sıcaklığın artması ile et
kalınlığı değişiminin daha homojen hale geldiği, limit çekme oranının arttığı,
mikrosertlik, gerilme ve ıstampa kuvvetinin azaldığı belirlenmiştir. Sonlu
elemanlar yöntemi (SEY) ile elde edilen sayısal sonuçların deneysel veriler ile
elde edilen sonuçlara yakın oldukları gözlenmiştir.
5000 series of Al-Mg alloys have found very wide
application areas due to their ductility, good weldability, high strength and
low weight properties. However, forming of these alloys is more difficult than
steel sheets at room temperature due to their microstructure. The most
effective way to overcome these problems is the warm forming. In this study,
the effect of forming temperature on limit drawing ratio, punch force, wall
thickness, microhardness and stress of cup were investigated experimentally and
numerically. The experiments were conducted at 25°C, 100°C, 175°C, and 250°C
temperatures under 3600 N blank holder force.
As a result of the studies, it was determined that an increase in
forming temperature led to more homogeneous distribution of wall thickness,
increase of limit drawing ratio, decrease of microhardness, stress and punch
forces. The finite element analysis (FEA) model results were also in a good
agreement with the experimental results.
AA5754 sheet metal limit drawing ration warm deep drawing microhardness finite element analysis
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2018 |
Submission Date | February 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.