Bu çalışmada vidalı basınçlı
transfer sistemine sahip çift nozullu kartezyen tipi üç boyutlu gıda yazıcısı
tasarımı ve prototipi yapılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sisteminde hazne
olarak şırınga kullanılmış, malzeme iletimi için motorun dişli çark sistemini
tahrik ederek şırınga pistonunu itmesini sağlayan özel bir ekstrüder tasarımı
ve prototipi yapılmıştır. Üç boyutlu
yazıcı boyutları X ekseni için 500mm, Y ekseni için 430mm, Z ekseni için 450mm’
dir. Baskı boyutları X ekseni için 200mm, Y ekseni için 200mm, Z ekseni için
100mm’ dir. Kontrol kartı olarak Arduino kullanılmıştır. Çift nozullu ekstrüder
sistemi için yazılımda gerekli değişiklikler ve 3B yazıcı için gerekli
kalibrasyon değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan çalışmada genel amaç; yerli ve
yabancı literatürde henüz çok fazla çalışılmamış olan 3B Gıda yazıcı sektörüne,
bu çalışmayı kazandırmak ve kullanıma sokmaktır. Çift ekstrüderli bu sistem
ile, iki farklı malzemeyle gıda üretimi yapılabilecek, çikolata, pasta süsleme
malzemeleri, kurabiye hamurları, meyve aromalı jel malzemeler ve fütüristik
gıdalar denenebilecektir.
In this study, a
design and prototype of a two-nozzle Cartesian type three-dimensional food
printer with screwed pressure transfer system was made. In the double nozzle
extruder system, a syringe was used as a syringe and a special extruder design
and prototype was made to drive the gear wheel system of the motor for material
conveyance and to push the piston of the syringe. The dimensions of the
three-dimensional printer are 500mm for X-axis, 430mm for Y-axis and 450mm for
Z-axis. The print dimensions are 200mm for X axis, 200mm for Y axis and 100mm
for Z axis. Arduino was used as a control card. For double nozzle extruder
system, necessary changes in software and necessary calibration changes for 3D
printer were made. The general aim in this study is; the 3D food printer
sector, which has not been studied so much in domestic and foreign literature,
is to gain and utilize this work. With this system with double extruder, food
can be produced with two different materials, chocolate, cake decorating
materials, cookie doughs, fruit flavored gel materials and futuristic foods.
Solar air collector conical spring fuzzy logic modeling outlet temperature thermal efficiency
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Submission Date | October 2, 2016 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.