In the study, natural dye production from waste tea which, our country is
one of the main sources and human / environmentally friendly was performed. In
addition, surface roughness changes of wood are determined. Impregnation was
carried out according to ASTM-D 1413-76 in consideration of the strong holding
property of the produced paint and surface roughness value was determined by
applying water-based varnish. The tree species were Scotch pine (Pinus
sylvestris L.) and Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky). According to the
experimental results, surface roughness was found the highest value at Scotch
pine (4.72 µm and 4.66 µm) and the lowest value at Oriental beech wood (3.83 µm and 4.52
µm) in the control sample and application of ecological tea paint, while the
highest at Oriental beech wood (3.83 µm) and the lowest value was Scotch pine wood in water-based varnish. In addition,
it was detemined that there is a significant relationship between the
anatomical structure of the wood and the application of water-based varnish on
roughness.
Günümüzde
kullanılagelen sentetik/selülozik boyaların yerine insan/çevreyle dost aynı
zamanda ülkemiz ana kaynaklarından olan atık çaydan doğal boya üretimi
gerçekleştirilmiş olup; ahşapta oluşan yüzey pürüzlülük değişimleri
belirlenmiştir. Üretilen boyanın tutunma özelliğinin güçlü olması düşüncesiyle
ASTM D 1413–76 standartlarına bağlı kalınmış; su bazlı vernik uygulaması
yapılmak suretiyle de yüzey pürüzlülük değeri belirlenmiştir. Çalışmada sarıçam ve kayın türleri tercih edilmiştir. Elde edilen verilere göre; kontrol örneğinde en yüksek pürüzlülük
değeri sarıçam odununda (4,72 µm), en düşük kayında (3,83 µm) belirlenirken; ekolojik çay boyası uygulamasında en yüksek
sarıçam odununda (4,66 µm), en düşük
kayında (4,52 µm), su bazlı vernik kullanımında en yüksek kayında (1.33 µm), en
düşük sarıçamda (1.05 µm) gerçekleşmiştir. Pürüzlülük üzerinde odun anatomik
yapısı ve su bazlı vernik uygulaması arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Submission Date | February 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.