In this study, the drying of raw honey which has high
moisture content in a heat pump assisted hygienic dryer is theoretically
examined and, it was aimed to produce honey with optimum production and storage
conditions according to the Turkish Food Codex Communiqué on Honey, with high
energy and drying efficiency and low energy consumption. Drying of raw honey to
17% from 40% moisture content (wet basis) was examined in terms of energy
consumption and drying time; the time required for evaporation of excess
moisture from 1 kilogram of honey at 40 °C and 1 m/s drying air conditions was
calculated as 0.29 hours. Energy-drying efficiency, specific energy
consumption, moisture extraction rate and the coefficient of the performance of
the whole drying system were calculated as 27.11%, 30.01%, 2.64 kWh/kg, 0.96
kg/h and 2.65, respectively. The presented design is supported by the results
of the analyzes in terms of the energy consumption and drying time and
therefore, this system has proposed as a system that can be used in the
industry for the production of high quality honey.
Bu çalışmada,
yüksek nem içeriğine sahip ham balın ısı pompası destekli hijyenik bir
kurutucuda kurutulması teorik olarak incelenmiş, Türk Gıda Kodeksi Bal
Tebliği’ne göre ideal üretim ve depolanma koşullarına sahip balın yüksek
enerji-kurutma verimi ve düşük enerji tüketimi ile üretilmesi amaçlanmıştır.
Ham balın %40 nem içeriğinden %17 (yaş bazda) nem içeriğine kadar kurutulması,
enerji tüketimi ve kurutma süresi açısından incelenmiş; 40 °C ve 1 m/s kurutma
havası şartlarında 1 kilogram balın içerisindeki fazla nemin uzaklaştırılması
için gereken süre 0.29 saat olarak hesaplanmıştır. Enerji-kurutma verimliliği,
özgül enerji tüketimi, nem alma hızı ve tüm sistem için ısı pompasının etkinlik
katsayısı sırasıyla %27.11, %30.01, 2.64 kWh/kg, 0.96 kg/s ve 2.65 olarak
hesaplanmıştır. Analizler sonucunda elde edilen veriler ile sunulan tasarımın
enerji tüketimi ve kuruma süresi açısından uygunluğu saptanmış olup, sistem
kaliteli bal eldesi için endüstride kullanılabilecek bir sistem olarak
önerilebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2020 |
Submission Date | February 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 23 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.