Bu çalışmada, CuZn37 pirinç levhalar, takım ilerleme hızı 40 mm/dakika olarak sabit iken 500, 800 ve 1100 devir/dakika takım dönme hızlarında, üç farklı karıştırıcı uç ile diğer parametreler sabitken sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilmiştir. Uygulanan kaynak parametrelerinin kaynak bölgesine ve mekanik özelliklere olan etkileri çekme testi, mikrosertlik ölçümleri, optik ve taramalı elektron mikroskobu yardımıyla araştırılmıştır. Ayrıca karışım bölgesindeki sıcaklık değişimi K-tipi termokupl kullanarak ölçülmüştür. Çekme testi sonuçları, 800 devir/dakika takım dönme hızında ve sadece konik bir kesite sahip uç ile ana metale göre %81 kaynak performansında, hatasız bir birleştirme yapılabildiğini göstermiştir. Bu birleştirmenin karışım bölgesi ana metale göre bir miktar yumuşamış olup, en düşük sertlikler ısı tesiri altındaki bölgelerde ölçülmüştür. Karışım bölgesinin maksimum sıcaklığı, takım dönme hızının artmasıyla yükselmiş, 1100 devir/dakika’da ise 804 C’ye ulaşmıştır.
In this study, CuZn37 brass sheets were joined by applying three different stirrer pins and different tool rotation speeds of 500, 800, and 1100 rpm by friction stir welding, while tool travel speed (40 mmmin-1), and other parameters were kept constant. Effects of the used weld parameters were investigated in weld zone and mechanical features via tensile test, microhardness measurement and optical and scanning electron microscopies. The rising of temperature in stir zone was also measured by using K-type thermocouple. The tensile test results show that a defect-free joint having weld performance of 81% of the base brass metal was achieved by using a conical pin without flattened at tool rotation speed of 800 rpm. The stir zone of this joint slightly softened according to the base metal and the heat-affected zones showed the lowest hardness values. The peak temperature in the stir zones was increased with increasing of tool rotation speed, consequently arrived to 804 C at 1100 rpm.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2021 |
Submission Date | August 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 24 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.