CISG’in Milletlerarası Uygulama Alanı, İrade Serbestîsi ve Bazı Yorum Meseleleri
Abstract
Uluslararası satım sözleşmeleri alanında maddi hukukun yeknesaklaştırılması yönünde bir antlaşma olan CISG kendi uygulama alanını düzenlemektedir. Bu düzenlemelere göre işyerleri farklı akit ülkelerde olan taraflar arasındaki satım sözleşmelerinde CISG uygulanacaktır. Bu uygulama yöntemine ek olarak, taraflardan en az birinin işyeri akit ülkede değilse CISG forumun kanunlar ihtilafı kurallarının akit ülke hukukuna atıf yapması yoluyla uygulanabilecektir. Akit ülkelere CISG’in bu ikinci yöntem yoluyla uygulanabilmesine çekince koyma yetkisi tanınmıştır. CISG’in uygulanması aynı zamanda uluslararası satım sözleşmesinin taraflarına tanınan irade serbestîsi kapsamında tarafların anlaşması yoluyla bütünüyle veya kısmen engellenebilecektir. Bu engelleme sözleşmeye açık hüküm koyma yoluyla olabileceği gibi CISG’e taraf olmayan bir ülke hukukunun seçilmesi yoluyla da olabilir. Makalemizde, özellikle doktrinde yoğun tartışmalara konu olmuş forumun kanunlar ihtilafı kurallarının atfıyla CISG’in dolaylı uygulanmasının ve bu tür uygulamaya konulabilecek çekince hükmünün yorumu ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. CISG’in taraflara tanınan irade serbestîsi kapsamında uygulanmasının engellenmesi de makale kapsamında ayrıntılı incelenmektedir.
Keywords
References
- Atamer Y, Uluslararası Satım Sözleşmelerine İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) Uyarınca Satıcının Yükümlülükleri ve Sözleşmeye Aykırılığın Sonuçları (Beta 2005).
- Balkar Bozkurt S, “Uluslararası Satım Sözleşmelerinin Maddi Kurallar İçeren Konvansiyonlarla Düzenlenmesi Bağlamında Bir Yeknesaklaştırma Başarısı: 11 Nisan 1980 Tarihli Uluslararası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Konvansiyonu (Viyana Konvansiyonu)” (2017) 2017/2 Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 295-324
- Balkar S, Uluslararası Satım Sözleşmelerine Uygulanacak Hukuk ve Maddi Uluslararası Özel Hukuk Kuralları (Galatasaray Üniversitesi SBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002)
- Çalışkan Y, Uluslararası Satım Hukukunda Kanunlar İhtilafı Meseleleri (Beta 2014).
- Çelikel A and Erdem B, Milletlerarası Özel Hukuk (15th edn, Beta 2017).
- CISG AC Opinion No. 16, Exclusion of the CISG under Article 6, Rapporteur: Doctor Lisa Spagnolo, Monash University, Australia. Adopted by the CISG Advisory Council following its 19th Meeting, in Pretoria, South Africa on 30 May 2014.
- CISG-AC Opinion No. 15, Reservations under Articles 95 and 96 CISG, Rapporteur: Professor Doctor Ulrich G. Schroter, University of Mannheim, Germany. Adopted by the CISG Advisory Council following its 18th Meeting, in Beijing, China on 21 and 22 October 2013.
- Coetzee J, “The Interplay between Incoterms and the CISG” (2013) 32 Journal of Law & Commerce 1-22. Fawcett J, Harris J and Bridge M, International Sale of Goods in the Conflict of Laws (OUP 2012). Ferrari F, “PIL and CISG: Friends or Foes” (2013) 31 Journal of Law & Commerce 45-108.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Hüseyin Akif Karaca
*
This is me
0000-0003-3893-3132
Türkiye
Publication Date
June 26, 2019
Submission Date
February 15, 2019
Acceptance Date
May 13, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 39 Number: 1