Research Article

Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk

Volume: 40 Number: 2 December 30, 2020
  • Işıl Özkan *
EN TR

Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk

Abstract

‘’Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk’’ başlıklı bu makalede tahkimin çeşitli unsurlarına farklı hukuk kurallarının uygulanması prensibinden hareket edilmiştir. Tahkim sözleşmesi yapma ehliyeti, konu bakımından tahkime elverişlilik ve tahkim sözleşmesinin şekline uygulanacak hukuk incelenecek konular arasındadır. Ehliyet tarafların milli hukukuna, konu bakımından elverişlilik ise hakem kararının tanınması ve tenfizi istenilen ülke hukukuna tabidir. Daha sonra esasa uygulanacak hukuk, tarafların hukuk seçimi yapıp yapmadıklarına göre belirlenmiştir. Taraflar bir hukuk seçimi yapmamışlarsa, hakemler uygulanacak hukuku çeşitli kriterlere göre belirleyebilirler. Bu kurallar lex arbitri’nin kanunlar ihtilafı kurallarına göre belirlenen bir devlet hukuku olabileceği gibi akitle en sıkı ilişkili hukuk veya lex mercatoria olabilir. Taraflarca hukukun genel prensiplerinin veya uluslararası ticari adet ve uygulamaların seçilmesi lex mercatoria’nın uygulanması için yeterlidir. Kaldı ki tarafların açık veya zımni bir hukuk seçimi yapmamaları durumunda da hakemler uygun gördükleri bir hukuku (proper law) veya lex mercatoria’yı uygulayabilir. Usule uygulanacak hukuk ise esasa uygulanacak hukuktan farklı olarak genellikle tahkim yeri hukukuna tabidir. Hakemler lex arbitri’nin kanunlar ihtilafı kurallarına göre belirlenen bir devlet hukukunu veya doğrudan seçtikleri bir devlet hukukunu uygulayabilecekleri gibi, ICC vd .kurumsal tahkim kurallarından da sıklıkla yararlanırlar. Tarafların arzusu da bu konuda rol oynar.

Keywords

Supporting Institution

Yazar bu çalışma için finansal destek almadığını beyan etmiştir.

References

  1. Akıncı Z, Milletlerarası Tahkim, (4th, Vedat Yayıncılık 2016).
  2. Akıncı Z, Milletlerarası Ticari Hakem Kararları ve Tenfizi, ( Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Yayınları 1994).
  3. Ataman-Figenmeşe İ, “Milletlerarası Ticari Hakem Kararlarının İptal ve Tenfiz Davaları Yoluyla Mahkemelerce Mükerrer Kontrole Tâbi Tutulmaları Sorunu ve Bu Sorunun Giderilmesine Yönelik İki Öneri” (2011) 31(2) MHB 35-81.
  4. Aygül M, Milletlerarası Ticari Tahkimde Tahkim Usulüne Uygulanacak Hukuk ve Deliller, (2nd, On İki Levha Yayıncılık 2014).
  5. Batiffol H, Lagarde P, Droit İnternational Prive, T. II. (1976).
  6. Born G B, International Commercial Arbitration Volume I: International Arbitration Agreements, (Wolters-Kluwer Law 2009).
  7. Born G, “The Law Governing International Arbitration Agreements An International Perspective” (2014) 26 SACLJ 814-847.
  8. Caron D.D, Caplan L M, The Uncitral Arbitration Rules: A Commentary (2nd, Oxford University Press 2013).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context

Journal Section

Research Article

Authors

Işıl Özkan * This is me
0000-0002-6414-8827
Türkiye

Publication Date

December 30, 2020

Submission Date

August 12, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 40 Number: 2

APA
Özkan, I. (2020). Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk. Public and Private International Law Bulletin, 40(2), 831-858. https://izlik.org/JA69LK65KC
AMA
1.Özkan I. Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk. PPIL. 2020;40(2):831-858. https://izlik.org/JA69LK65KC
Chicago
Özkan, Işıl. 2020. “Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk”. Public and Private International Law Bulletin 40 (2): 831-58. https://izlik.org/JA69LK65KC.
EndNote
Özkan I (December 1, 2020) Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk. Public and Private International Law Bulletin 40 2 831–858.
IEEE
[1]I. Özkan, “Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk”, PPIL, vol. 40, no. 2, pp. 831–858, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69LK65KC
ISNAD
Özkan, Işıl. “Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk”. Public and Private International Law Bulletin 40/2 (December 1, 2020): 831-858. https://izlik.org/JA69LK65KC.
JAMA
1.Özkan I. Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk. PPIL. 2020;40:831–858.
MLA
Özkan, Işıl. “Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk”. Public and Private International Law Bulletin, vol. 40, no. 2, Dec. 2020, pp. 831-58, https://izlik.org/JA69LK65KC.
Vancouver
1.Işıl Özkan. Uluslararası Ticari Tahkimde Uygulanacak Hukuk. PPIL [Internet]. 2020 Dec. 1;40(2):831-58. Available from: https://izlik.org/JA69LK65KC