Amaç: Gebelikteki toxoplasmozis fetüste nörolojik sekellere neden olabilir. Ancak ülkemizde bu tarama rutin olarak yapılmamaktadır. Bu nedenle hastalığın net prevelansına dair bir genel bilgi mevcut değildir. Bu çalışmada ülkemizden yapılan gebelikte toxoplasmozis seroprevelans çalışmalarını havuz analiz yöntemi ile değerlendirmeyi ve bölgeler arasındaki hastalık seroprevelans farkını gözler gönüne koymayı amaçladık.
Materyal ve metod: Türkiye'de son 30 yılda gebelikte toksoplazmoz seroprevalansı ile ilgili İngilizce ve Türkçe yayınlanmış literatür değerlendirildi. " Toxoplasmosis " veya " Toxoplasma gondii" veya " TORCH" ve " seroprevalans" VEYA " IG G" ve " hamile kadınlar " veya " gebelik " veya " hamile " ve " Türkiye " anahtar kelimeleri kullanılarak dört uluslararası veritabanı tarandı. Yayınlar genel prevelans, şehir, bölge, yıl, örneklem büyüklüğü, tanı yöntemi açısından değerlendirildi. Konferans bildirileri çalışmaya dahil edilmemiştir. Mülteci kadınların örneklem olduğu çalışmalar hariç tutuldu.
Bulgular: Toplam 58 çalışma ve 256612 test sonucu dahil edildi. ELISA (n=22) en çok tercih edilen laboratuvar tanı yöntemiydi. Türkiye'deki gebe popülasyonda ortalama Anti-Toxo IgG seroprevalans oranı %36,76 olarak bulundu. Anti-Toxo IgM oranı ise ortalama %2,91 olarak bulundu. Çalışmamız, en yüksek Anti-Toxo IgG testi sonucu; Güneydoğu Anadolu (%59,43), Akdeniz (%43,95) ve Doğu Anadolu (%40,89) bölgelerinde saptandı. Anti-Toxo IgG test sonuçları en yüksek olan bölgeler; Ege Bölgesi (%30,25), Marmara Bölgesi (%31,21) ve Karadeniz Bölgesi (%31,80) idi. Anti-Toxo IgM test sonuçları en yüksek olan bölgeler ise; Ege Bölgesi (%5,65), Akdeniz Bölgesi (%2,77) ve Güneydoğu (%2,21) Anadolu Bölgesi olarak saptandı.
Sonuç: Türkiye’nin batısında (Ege Bölgesi), doğuya kıyasla düşük toksoplazma seroprevalansı ile ilişkili yüksek toksoplazma enfeksiyonu duyarlılığı nedeniyle, konjenital toksoplazmoz riskini önleme amaçlı, en azından bölge tabanlı prenatal toksoplazma taraması yapılmalıdır.
yok
yok
Aim: Toxoplasmosis in pregnancy may cause ophthalmologic and neurological sequelae in the fetus. However, this screening is not clearly included in routine screening protocols in our country. Therefore, there is no general information about the exact prevalence of the disease. In this study, it was aimed to evaluate the toxoplasmosis seroprevalence studies conducted in Turkey during pregnancy using the pool analysis method and to show the differences between seroprevalence rates by region.
Material and method: Published literature in English and Turkish language on toxoplasmosis seroprevalence in pregnancy from Turkey in the last 30 years were elevated. Four international databases were scanned by using the keywords " Toxoplasmosis " OR " Toxoplasma gondii" OR " TORCH" and " seroprevalence" OR "IG G" and " pregnant women” OR " pregnancy” OR " pregnant” and ''Turkey''or 'Turkish'. The publications were evaluated in terms of the general frequency, city, region, year, sample size, diagnostic method. Conference papers were not included in the study. Studies involving refugee women in the sample group were excluded.
Results: A total number of 58 studies and 256612 test results were included. ELISA (n=22) was the most preferred laboratory diagnostic method. The average Anti-Toxo IgG seroprevalence rate in the pregnant population in Turkey was found to be 36.76%. And the average of Anti-Toxo IgM rate was found to be 2.91%. As a result of our study, the highest Anti-Toxo IgG test results were; It was found in studies conducted in Southeastern Anatolia (59.43%), Mediterranean (43.95%), and Eastern Anatolia (40.89%). The regions with the lowest Anti-Toxo IgG test results are respectively; Aegean Region (30.25%), Marmara Region (31.21%), and Black Sea Region (31.80%). Anti-Toxo IgM ratios are highest respectively; It was detected in Aegean Region (5.65%), Mediterranean Region (2.77%), and Southeastern Anatolia (2.21%).
Conclusion: It has been determined that western Turkey (Aegean Region) is riskier in terms of congenital toxoplasmosis due to its high susceptibility to Toxoplasma infection associated with low toxoplasma seroprevalence compared to the east, and it is considered important to perform at least region-based prenatal toxoplasma screening to prevent this.
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Project Number | yok |
Publication Date | March 15, 2022 |
Acceptance Date | January 5, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 1 |