One of the important study materials of the science of anthropology is the skeletal remains of people who lived in the past. With the osteoarchaeological studies 206 Parion İskeletleri Üzerine Osteoarkeolojik Bir Çalışma: 2020-2021 Kazı Sezonu PROPONTICA, 2023, Cilt 1, Sayı 2, Sayfa 205-224 to be carried out on these skeletal remains obtained from the archaeological and anthropological excavations, many social characteristics such as gender and age distributions, health conditions, genetic closeness, and nutritional habits of ancient societies can be understood. In this study, anthropological analyses were conducted on the skeletal remains dated to the Hellenistic and Roman periods obtained from the ancient city of Parion 2020-2021 South (Tavşandere) Necropolis and Drilling 11 excavation areas. Accordingly, in the 2020 studies, two males, three females, one infant, and eight individuals whose genders could not be defined due to insufficient data were identified, whereas in the 2021 studies, 7 males, seven females, and eight individuals whose genders could not be determined due to insufficient data were identified. The total number of individuals identified in both years was 36. After the gender determination and age estimation studies were completed, paleopathology studies were carried out in order to determine the health status of the Parion ancient city community. The pathological cases detected on the bones suggested that the Parion population did heavy work and that these works were not only terrestrial but also marine. We also carried out non-metric studies to determine the genetic affinities of the population. A comparison of the non-metric bone formations detected on the skeletons of 2020 and 2021 on a yearly basis suggested that both years were similar, and thus individuals had kinship relations. Through this study, paleoanthropological analyses of the skeletal materials obtained during the 2020-2021 archaeological excavation works in the ancient city of Parion have been conducted, and the paleodemographic structure of the population has been inferred. The results obtained have been evaluated in comparison with contemporary societies, determining the city’s significance and relevance.
Antropoloji biliminin önemli çalışma materyallerinden birisini, geçmişte yaşamış insanların iskelet kalıntıları oluşturmaktadır. Arkeolojik ve antropolojik kazı çalışmalarından elde edilen bu iskelet kalıntıları üzerinde gerçekleştirilecek osteoarkeolojik çalışmalar ile antik çağ toplumlarının cinsiyet ve yaş dağılımları, sağlık durumları, genetik yakınlıkları ve beslenme alışkanlıkları gibi pek çok toplum özellikleri anlaşılabilmektedir. Bu çalışmada Parion antik kenti 2020-2021 yılı, Güney (Tavşandere) Nekropolü ve Sondaj 11 kazı alanlarından elde edilen Hellenistik ve Roma dönemlerine tarihli iskelet kalıntıların antropolojik analizleri yapılmıştır. Buna göre, 2020 yılı çalışmalarında 2’si erkek, 3’ü kadın, 1’i bebek ve yetersiz veri sebebiyle cinsiyeti tanımlanmayan 8 birey; 2021 yılı çalışmalarında ise 7’si erkek, 7’si kadın ve yine yetersiz veri sebebiyle cinsiyet tayini yapılamayan 8 birey tespit edilmiştir. Her iki yıl içerisinde tespit edilen toplam birey sayısı ise 36’dır. Cinsiyet tayin ve yaş tahmin çalışmaları tamamlandıktan sonra Parion toplumunun sağlık durumlarının belirlenebilmesi amacıyla paleopatoloji çalışmaları yapılmıştır. Kemikler üzerinde tespit edilen patolojik olgulardan Parion toplumunun ağır işler yaptığı ve bu işlerin yalnızca karasal olmayıp denizsel çalışmalar da olduğu düşünülmektedir. Yapılan bir diğer çalışma ise toplumun genetik yakınlıklarının tespit edilmesi için gerçekleştirilen non-metrik çalışmalardır. 2020 ve 2021 yılı iskeletleri üzerinde tespit edilen non-metrik kemik oluşumlar, yıl bazlı karşılaştırıldığında her iki yılın birbiri ile benzerlik gösterdiği ve böylelikle bireylerin birbirleri ile akrabalık ilişkilerinin olduğu düşünülmüştür. Bu çalışma ile Parion antik kenti 2020-2021 yılı arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen iskelet materyallerin paleoantropolojik analizleri ve toplumun paleodemografik yapısı çıkarılmış ve elde edilen sonuçlar çağdaş toplumları ile karşılaştırılarak yeri ve önemi hakkında değerlendirilmiştir.
Bu çalışmayı yapmamıza izin veren Parion Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş'e, kazı başkan yardımcıları Doç. Dr. Hasan Kasapoğlu ve Doç. Dr. Kasım Oyarçin'e, ayrıca Parion kazı ekibine teşekkürü borç biliriz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Greek and Roman Period Archeology, Archaeology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2023 |
Submission Date | July 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 2 |