Toprak, insan hayatında çok önemli yeri olan canlı bir organizmadır. Hayatın her alanında doğumdan ölüme kadar yer tutan toprak, kültürümüzde farklı ritüeller ile karşımıza çıkmaktadır. Tarımsal faaliyetlerden meskenlerin yapı malzemesine, hastalıkların tedavisinden yiyeceklere eklenmesine hatta doğrudan yenmesine, temizlikte kullanılmasından mutfak eşyalarının yapımına kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Günümüz teknolojisindeki gelişmelerin kültürel erozyonu hızlandırdığı düşünülürse, geçmişte uygulanan, bugün de uygulanmaya devam eden ya da artık uygulanmayan toprak kullanım şekillerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kültürün unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir., Bu çalışmanın amacı temel ihtiyaçlarımızın büyük bir çoğunluğunu da karşılayan toprak kullanımı ile ilgili uygulamaların ve geleneklerin Nevşehir ili Hacıbektaş ilçesi örneğinde incelenmesidir. Doğal, beşeri, ekonomik ve sosyo-kültürel coğrafi faktörlerin toprak kullanımına etkilerinin de vurgulanacağı bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Katılımcı gözlem ve sahadan elde edilen veriler konu ile ilgili literatürden taranan verilerle desteklenmiştir. Araştırmada Hacıbektaş ilçesinde toprak kullanımı ile ilgili çeşitli uygulamalar ve gelenekler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu uygulamaların ortaya çıkmasında doğal, beşeri, ekonomik ve sosyo-kültürel faktörler etkili olmuştur.
Soil is a living organism which has a very important place in human life. Soil, playing an significant role in every aspect of a life from birth to death, confronts us with different rituals in our culture. From agricultural activities to construction material of the residence, to the treatment of disease, to be in gadded to food ingestion or even directly as the construction of utensils used in the cleaning soil has a very broad range of applications. Taken into consideration the accelerating erosion of cultural developments in modern technology, it is of great importance to determine the land use patterns which were practiced in the past, are being implemented today or not applied. This culture should be remembered and passed on to future generations. Aim of this study is to investigate practices and traditions in the sampling of province of Nevşehir Hacıbektaş district, which also meets the basic needs of the majority of the related land use. In the study, case study, being one of the qualitative methods, was employed to emphasize the effects of natural, human, economic and socio-cultural geographical factors. Data obtained through participant observation and field was supported by the literature on the subject It was tried to be determined various practices and traditions related to land use in the province of Hacıbektaş. Regarding the emergence of these practices, natural, human, economic and socio-cultural factors were effective.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 3 Issue: 1 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.