Günümüz yöneticileri her geçen gün değişen çevreye uyum sağlamak ve rekabet avantajını artırmak için çağdaş örgüt yapılarını yaygın olarak uygulamaktadırlar. Bu yapılar değişen çevrede örgütlere hız ve esneklik gibi büyük fırsatlar sağladığı gibi örgüt içinde büyük problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Çağdaş örgüt yapıları bir değişim sürecidir. Bu değişim sürecinin işgörenler tarafından kabul edildiği ve işgörenlerin hissettiklerinde sorunsuz gerçekleşebileceği söylenebilir. Örgüt yapısal değişikliğe giderken işgören yetkilerinin elinden alınması, bölüm değişikliği, işten çıkarılma veya benzeri pek çok durumla karşı karşıya kalabilecek ya da kalacağını düşünebilecektir. Bütün bu olası durumlar işgörenin örgütüne olan duygusal bağlılığını nasıl etkilemektedir? sorusunu karşımıza çıkarmaktadır. Bu çalışma, çağdaş örgüt yapılarının işgörenlerin duygusal bağlılıkları ile olası ilişkilerini belirlemek için kurgulanmıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı, çağdaş örgüt yapılarının işgörenlerin duygusal bağlılıkları üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle örgütsel bağlılık kavramı açıklanmıştır, çünkü duygusal bağlılık kavramı örgütsel bağlılığın önemli bir boyutudur. Daha sonra çağdaş örgüt yapıları ve bu kavramlar arasındaki olası ilişkiler ele alınıp teorik olarak incelenmiş ve teorik çerçeveden destek alınarak olası hipotezler kurulmuştur. Çağdaş örgüt yapıları çerçevesinde ele alınan değişkenler; sanal örgütler, şebeke örgütler, yalın örgütler, örgütsel küçülme, kademe azaltma, değişim mühendisliği, reorganizasyon ve öğrenen örgütler olarak ele alınmıştır. Çalışmada ortaya çıkan sonuçların uygulayıcılara ve ileride yapılacak benzer araştırmalara yeni bakış açıları kazandırabilmesi için öneriler sunulmuştur
Today’s managers have widely been applying contemporary organizational structures in order to adapt to the rapidly changing environment and to improve their competitive advantage. These approaches which provide great opportunities for organizations such as the speed and flexibility to changing environment may also bring along some major problems within the organization. Contemporary organizational structures are a process of change. This process of change has been accepted by employees’ helding without problems and says that they feel affective commitment to their organizations. In case of organizations decide to make some structural change, employees may face or feel the possibilities of losing their authority, changing their department, termination of employment or such situations. That’s why, the main goal of this study to identify the possible relationship on employees' affective commitment to the contemporary organizational structure. For this goal firstly organizational commitment concept have been identified. Because affective commitment is one of the important dimension of organizational commitment. After that it has taken up the relationship between contomperary organizational structures and all these concepts. All these theoretical relations some hypotheses has stated. All variables in contemporary organizational structures are virtual organizations, network organizations, lean organizations, downsizing, reengineering, reorganization, learning organizations etc. Furthermore; suggestions to its practitioners and future researches are presented.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.