Bu araştırmada veli, öğrenci ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin değerler eğitimi ile ilgili olarak birbirlerinden beklentilerini nedenleri ile ortaya koyabilmek için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmada, 2016-2017 eğitim öğretim yılı dönemi içerisinde Kırşehir il merkezindeki çeşitli ortaokulda görev yapan 40 sosyal bilgiler öğretmeni, aynı kademede öğrenim gören 40 öğrenci ve 40 öğrenci velisinin Sosyal Bilgiler dersinde kazandırılması gereken değerlere ilişkin birbirlerinden beklentileri ve değerler eğitimine ilişkin görüş ve önerileri alınmıştır. Çalışma grubu belirlenirken, Amaçlı Örnekleme Yöntemleri içerisinde yer alan “maksimum çeşitlilik örneklemesi” yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi türlerinden tümevarımcı analiz kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından veri toplamak amacıyla öğrenci, veli ve öğretmenler için ayrı ayrı olmak üzere görüşme formları oluşturulmuştur. Sonuç olarak; öğretmenler öğrencilere, veliler çocuklarına, öğrenciler ise kendilerine en çok dürüstlük, hoşgörü, ,saygı, kazandırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler velilere karşın saygı değerini, velilerde öğretmenlere karşın sorumluluk değerini kazandırmada daha çok zorluk çekmektedir. Öğretmenler değerlerin öğretiminde en çok model olmaya çalışıp, örnek olaylardan, yararlanmaya çalışırken veliler ise yine öğretmenler gibi model olup öğretmenlerden farklı olarak nasihat verme yöntemini daha çok kullanmaktadırlar. Öğrenciler kendilerine kazandırılması gerektiğini düşündüğü değerleri aileden ziyade öncelikli olarak daha çok öğretmeninden beklemektedirler
In this study, case studies of qualitative research methods were used in order to reveal the expectations of parents, students and social studies teachers about their values education. In the study, 40 social studies teachers working at various secondary schools in Kırşehir center, 40 students and 40 parents studying received their opinions and suggestions about each other's expectations about values that should be taught in social studies class in the 2016-2017 academic year. When the study group was determined, the "maximum diversity sampling" method included in Purpose Sampling Methods was used. In the analysis of the data obtained from the research, inductive analysis was used from the types of content analysis. Interview forms were created for the students, parents and teachers separately to collect data by the researchers. As a result; teachers to the students, the parents to own children and the students to own expressed that should be earned most values of honesty, tolerance, respect, love, patriotism and helpfulness. Teachers have more difficulty in respecting and giving responsibility to parents. Teachers try to be the most model in the teaching of values and use the method of benefiting from case studies. Parents are models like teachers and they use method of giving advice differently than teachers. Students are primarily expecting more from the teacher than the family that they think they need to acquire.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.