BibTex RIS Cite

Geleneklerin Aktarım Sürecinde Mutfak Kültürünün Rolü: Kilis Örneği

Year 2018, Volume: 6 Issue: 2, 113 - 122, 01.01.2018

Abstract

Bu çalışmada Kilis ilinde geçmişi ve bugünü ile yemeklerin ritüellerdeki yeri ve etkisi ile ilgili bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır. Toplumda var olan inançlar, değerler, gelenek ve görenekler o toplumun kültürünü oluşturur. Kültürün bütünleyici parçalarından olan yemek, insanlık tarihi boyunca birçok gelişim göstermiştir. Bu gelişim ile fizyolojik olan beslenme ihtiyacı zamanla tüketim davranışlarını geliştirmiş ve bu davranışlar beslenmeyi biyolojik bir eylemden kültürel bir olgu haline dönüştürmüştür. Bireysel ve toplumsal yönüyle insan hayatı için vazgeçilmez olan yemek, birçok geleneğin içinde kendine yer bulmuştur. Geleneklerde mutluluk ve hüznün paylaşımında ilk sıralarda yer alan yemek, nesilden nesile aktarılırken bir bütün oluşturmuş ve günümüze kadar gelmiştir. İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği topraklar olan Mezopotamya içinde yer alan Kilis ili geçmişten getirdiği kültür ve inançların izlerini taşımakta aynı zamanda farklı kültür ve inançların yaşandığı bir il konumundadır. Bu çalışmada ilin geleneklerinde yer alan mutfak kültürünü araştırmak üzere nitel araştırma tekniği olan görüşme tekniği kullanılarak 13 kişi ile yüz yüze görüşülerek bilgiler elde edilmiştir. Yapılan çalışmaya göre doğum, evlilik, ölüm, dini bayramlar, adak, ziyaretler, özel günler ve bu günlerde yapılan yemekler ile ilgili bilgi toplanarak, geleneklerin içinde yer alan mutfak kültürü yemekleri çıkarılmıştır

References

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı. Sakarya, Sakarya Kitabevi.
  • Artun, E. (2001). Adana’da Töreler, Adaklar, Özel Günlere Ait İnançlar, Pratikler ve Bunlara Bağlı Mutfak Kültürü, Milli Folklor, s.49, Ankara
  • Avcıkurt, C. (2012) Turizm Sosyolojisi, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik. Milli Folklor Uluslararası Kültür Araştırma Dergisi, 22(87), 159-169.
  • Halıcı, N. (1999). Siniden Tepsiye, Klasik Türk Mutfağı. İstanbul: Numune Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Fidelhouse, P. (1995). Food and Nutrition, Customs and Culture, London, Chapman Hall.
  • Karakeçili, G. & Çetinsöz, B. (2017). Gaziantep Yöresinde Bayram Yemekleri Geleneği, VI. Ulusal II. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, Gaziantep.
  • Shils, E. (2003). Gelenek, Doğu Batı, Yıl 7 Sayı:25 Kasım Aralık Ocak 2003-04, 101-131.
  • Sürücüoğlu, M. S. & Özçelik, A.Ö. (2005). Eski Türk Besinleri ve Yemekleri. Türk Mutfak
  • Kültürü Üzerine Araştırmalar. Cilt-12. Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayın No: 34. Ankara: Birlik Matbaacılık. 7-54.
  • Özgen, I. (2015). Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış, Ed: Mehmet Sarıışık, Uluslararası Gastronomi içinde, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Uyar, H. & Zengin, B. (2015). Gastronomi turizminin Alternatif Turizm Çeşidi Olarak
  • Değerlendirilmesi Bağlamında Gastronomi turizm İndeksinin Oluşturulması, Asos Journal, 3(17), 355-376.
  • Yalçın Çelik, S. D. (2010). Mengen’de Özel Gün Yemekleri, Milli Folklor Üç Aylık Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, Yaz, 127-139.
  • http://www.kilis.gov.tr/tarihi-konaklar (Erişim: 27.01.2018).
  • https://www.kulturportali.gov.tr/medya/dokuman/dokumandetay/4025 (Erişim: 27.01.2018).
  • http://www.kiliskulturturizm.gov.tr/TR,61764/sobas-gelenegi.html (Erişim: 27.01.2018).

The Role of Culinary Culture in The Transmission of Traditions: The Sample Of Kilis

Year 2018, Volume: 6 Issue: 2, 113 - 122, 01.01.2018

Abstract

In this study, it was tried to obtain information about the place and effect of past and present in rituals of food in Kilis province. Beliefs, values, traditions and customs that exist in a society constitute the culture of that community. Being one of the subsidiary elements of the culture, food has shown many progress throughout the history of mankind. Along with this development, the need for nutrition, which is a physiological requirement, has developed consumption behavior over time and these behaviors have transformed the nourishment into a cultural phenomenon from a biological action. Food, which is an indispensable element for human life in terms of individual and social aspects, has found its place in many traditions. In the traditions, the food, which has been in the first place in sharing happiness and sadness, have transmitted from the generation to the generation and reached until modern time. Kilis, located in Mesopotamia which is the land where mankind has first adopted a sedentary life, carries the traces of the culture and beliefs brought from the past and is also a province where different cultures and beliefs are found at the same time. In this study, information is obtained by interviewing face to face with 13 people using interview, which is a qualitative research technique to investigate the culinary culture in the traditions of the provinces. In line with the research; information about birth, marriage, death, religious festivals, vows, visits, special days and meals cooked on these days were collected and kitchen culture meals included in traditions was collected

References

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı. Sakarya, Sakarya Kitabevi.
  • Artun, E. (2001). Adana’da Töreler, Adaklar, Özel Günlere Ait İnançlar, Pratikler ve Bunlara Bağlı Mutfak Kültürü, Milli Folklor, s.49, Ankara
  • Avcıkurt, C. (2012) Turizm Sosyolojisi, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik. Milli Folklor Uluslararası Kültür Araştırma Dergisi, 22(87), 159-169.
  • Halıcı, N. (1999). Siniden Tepsiye, Klasik Türk Mutfağı. İstanbul: Numune Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Fidelhouse, P. (1995). Food and Nutrition, Customs and Culture, London, Chapman Hall.
  • Karakeçili, G. & Çetinsöz, B. (2017). Gaziantep Yöresinde Bayram Yemekleri Geleneği, VI. Ulusal II. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, Gaziantep.
  • Shils, E. (2003). Gelenek, Doğu Batı, Yıl 7 Sayı:25 Kasım Aralık Ocak 2003-04, 101-131.
  • Sürücüoğlu, M. S. & Özçelik, A.Ö. (2005). Eski Türk Besinleri ve Yemekleri. Türk Mutfak
  • Kültürü Üzerine Araştırmalar. Cilt-12. Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayın No: 34. Ankara: Birlik Matbaacılık. 7-54.
  • Özgen, I. (2015). Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış, Ed: Mehmet Sarıışık, Uluslararası Gastronomi içinde, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Uyar, H. & Zengin, B. (2015). Gastronomi turizminin Alternatif Turizm Çeşidi Olarak
  • Değerlendirilmesi Bağlamında Gastronomi turizm İndeksinin Oluşturulması, Asos Journal, 3(17), 355-376.
  • Yalçın Çelik, S. D. (2010). Mengen’de Özel Gün Yemekleri, Milli Folklor Üç Aylık Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, Yaz, 127-139.
  • http://www.kilis.gov.tr/tarihi-konaklar (Erişim: 27.01.2018).
  • https://www.kulturportali.gov.tr/medya/dokuman/dokumandetay/4025 (Erişim: 27.01.2018).
  • http://www.kiliskulturturizm.gov.tr/TR,61764/sobas-gelenegi.html (Erişim: 27.01.2018).
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Fatih Yıldız This is me

Melda Akbaba This is me

Gamze Özel This is me

Melih Aydın This is me

Publication Date January 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 6 Issue: 2

Cite

IEEE F. Yıldız, M. Akbaba, G. Özel, and M. Aydın, “Geleneklerin Aktarım Sürecinde Mutfak Kültürünün Rolü: Kilis Örneği”, Researcher, vol. 6, no. 2, pp. 113–122, 2018.

The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.