Lozan Antlaşması birinci derecede öneme sahip bir barış antlaşması olup, çok taraflı ve akit özelliği olan aynı zamanda çok yönlü ve savaş haline son veren bir antlaşmadır. İmzalandığı andan itibaren Lozan Antlaşması için olumlu birçok şey yazıldığı gibi olumsuz pek çok değerlendirme de yapılmıştır. Lozan Antlaşması ile ilgili şu veya bu şekilde yapılan eleştirilerden çoğu, Türk heyetinin bazı konularda taviz verdiğine yöneliktir. Eğer taraflardan biri taviz veriyorsa, bu diğer tarafın çıkar elde ettiğini anlamına gelir. Ancak gerek Lozan konferansı boyunca gerekse antlaşmanın imzalanmasından onaylanarak yürürlüğe geçtiği tarihe kadar İngiliz parlamentosunda özellikle Boğazlar, azınlıklar ve kapitülasyonlar konusunda Lozan Antlaşması’nın İngiltere açısından başarısız bir antlaşma olduğuna dair tartışmalar yapılmış, antlaşmanın onaylanarak yürürlüğe girmesi geciktirilmek istenmiştir. Türk tarafının taviz verdiği şeklinde algılanan konuların aslında İngiliz parlamentosunda hiç de memnuniyet oluşturmaması, Lozan Antlaşması’nın Türkiye için başarısını ve önemini ortaya koymaktadır
Lausanne Treaty is an extremely important peace treaty which is multilateral and multidirectional, is also a contractual treaty at brings end to the war. From the moment it was signed, many positive as well as negative reviews have been written for the Treaty of Lausanne. Most of the criticisms related with the Treaty of Lausanne, particularly, is oriented to concessions of Turkish Delegation on certain issues. If one of the parties makes a concession, it means that the other side gets a benefit. However, both during the Conference and until the date from signing to its' entry into force with ratification, discussions were made in Britain Paliamenta bouth the Treaty which is seen to be failure for the Britain about the certain issues related to Straits, Minorities and Capitulations. It was requested The Treaty to have delay before its' entry into force with ratification. That the issues which is seen to be failure for Turkish side was not satisfactory for British Parliament, shows the importance and success of Lausanne Treaty for Turkey
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 4 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.