Research Article

Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Kadar Türk Tiyatrosunda Çok Eşlilik

Volume: 4 Number: 8 December 30, 2018
TR EN

Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Kadar Türk Tiyatrosunda Çok Eşlilik

Öz

Çok eşlilik meselesi Osmanlı Devleti’nde çok sık görülmemekle birlikte cari bir uygulamadır. Hayatın aynası olan edebi eserlerde bu konunun nasıl yansıdığını görmek araştırıcılar için önemlidir. Bu nedenle yenileşme dönemi olarak bilinen Tanzimat’la başlayan Türk edebiyatında Cumhuriyet’e kadar çok eşlilik meselesinin roman dışındaki türlerde nasıl ele alındığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu makale tiyatro, şiir ve hikâyede belli başlı örnekler üzerinden çok eşliliği incelemek amacındadır.


Anahtar Kelimeler

References

  1. Adıvar, Halide Edib. “Gülnuş Sultan”, Kubbede Kalan Hoş Sada. 3. Baskı İstanbul: Atlas Kitabevi, 1991.
  2. Adıvar, Halide Edib. Kenan Çobanları-Maske ve Ruh. İstanbul: Atlas Kitabevi, 1991.
  3. Akıncı, Gündüz. Abdülhak Hâmid Tarhan, Hayatı, Eserleri ve Sanatı. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1954.
  4. Ahmet Mithat Efendi, Bütün Eserleri Romanlar II, Hasan Mellah Yahut Sır İçinde Esrâr. haz. Ali Şükrü Çoruk. Ankara: TDK Yayınları, 2000.
  5. Akkanat, Cevat. Feraizcizâde Mehmet Şakir Hayatı, Sanatı ve Eserleri. Bursa: Osmangazi Belediyesi Yayınları, 2014.
  6. Aktaş, Şerif. 1860-1920 Yenileşme Dönemi Türk Şiiri ve Antolojisi 1. (2. Baskı). Ankara: Akçağ Yayınları, 2003.
  7. Alçiçek, Esin. “Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Hikâyeciliği”. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, 2010.
  8. Alpaslan, Gonca Gökalp. XIX. Yüzyıl Yazılı Anlatılarında Sözlü Kültür Etkileri. Ankara: Kültür Bakanlığı, 2002.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2018

Submission Date

June 19, 2018

Acceptance Date

November 16, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 4 Number: 8

APA
Arslan, Ç. (2018). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Kadar Türk Tiyatrosunda Çok Eşlilik. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(8), 361-385. https://izlik.org/JA35DN24YP

Recep Tayyip Erdoğan University Journal of Social Sciences © 2015 is licensed with Creative Commons Attribution-NonCommercial-NonDerivative 4.0 (CC-BY-NC-ND 4.0)