Research Article

Okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları arasındaki ilişki

Number: 28 June 21, 2022
  • Semih Çayak *
  • Cihan Kocabaş
TR EN

Okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları arasındaki ilişki

Öz

Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları arasındaki ilişkiyi incelenmektir. Araştırma İstanbul ilinde görev yapmakta olan 658 öğretmen ile yürütülmüştür. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmada veri toplama aracı olarak Özen (2013) tarafından geliştirilen “Motivasyonel Dil Ölçeği” ile Abaslı ve Özdemir (2019) tarafından geliştirilen “Örgütsel Dışlanma Ölçeği” ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dile ilişkin algılarının yüksek, örgütsel dışlanma algı düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu ve öğretmenlerin okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dile ve örgütsel dışlanmaya ilişkin algılarının öğretmenlerin cinsiyetlerine, mesleki kıdemlerine ve görev yaptıkları eğitim kademelerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları arasında istatistiksel olarak negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel dışlanma algılarını literatürdeki diğer araştırmalardan farklı olarak okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil bağlamında incelediği için özgün bir çalışma olduğu değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abaslı, K. (2018). Örgütsel dışlanma, işe yabancılaşma ve örgütsel sinizm İlişkisine yönelik öğretmen görüşleri. Yayınlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Üniversitesi, Ankara.
  2. Abaslı, K. ve Özdemir, M. (2019). Örgütsel dışlanma ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenirlilik çalışması. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(1), 265-282.
  3. Akgün, N., Özdemir, T., Yıldız, K., Cerit, Y. ve Yılmaz, Ö. (2019). Okul müdürlerinin paternalistik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma düzeyleri arasındaki ilişki. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(3), 1088-1105.
  4. Aytekin, H. (2018). İnsan ilişkileri ve iletişim. Ankara: Pegem Akademi.
  5. Banks, T. (2014). The effects of leader speech and leader motivating language on employee self-esteem, Unpublished doctorate thesis, School of Business and Leadership, Regent University, United States of America.
  6. Brannon, K.L. (2011). The effects of leader communication medium and motivating language on perceived leader effectiveness. Yayımlanmamış doktora tezi. Northcentral University, Gradu
  7. Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  8. Can, A. (2013). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Semih Çayak * This is me
0000-0003-4360-4288
Türkiye

Cihan Kocabaş This is me
0000-0001-6511-9094
Türkiye

Publication Date

June 21, 2022

Submission Date

April 19, 2022

Acceptance Date

June 20, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 28

APA
Çayak, S., & Kocabaş, C. (2022). Okul müdürlerinin kullandıkları motivasyonel dil ile öğretmenlerin örgütsel dışlanma algıları arasındaki ilişki. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 28, 198-214. https://doi.org/10.29000/rumelide.1132540