Research Article

Türkiye’de köylülük imgesi: Değişen ama dönüşmeyen köylülüğün romanlardaki ayak izleri

Number: 33 April 26, 2023
  • Zeynep Gültekin Akçay *

Türkiye’de köylülük imgesi: Değişen ama dönüşmeyen köylülüğün romanlardaki ayak izleri

Öz

Çalışma; köylülüğün ne olduğunu, sosyo-ekonomik ve politik gelişmelerle nasıl değişim geçirdiğini ve bunların romanlardaki imgeler aracılığıyla nasıl ortaya koyulduğunu açıklamayı amaçlamıştır. Bu kapsamda köylülüğün ne olduğuna dair teorik, tarihsel arka plan ve süreç içinde etkin olan sosyal, iktisadi, siyasi unsurlar ve aktörlerle köylülüğün geçirdiği değişim, romanlar üzerinden incelenmiştir. Toplumsal ve ekonomik değişimler karşısında köylülük değişir, köylülüğün değişimi romanlara da yansır ve romanlar da bu değişimleri yansıtır, ifadeleri çalışmanın temel iddialarını oluşturmuştur. Sosyal bilimlerdeki benzer pek çok kavram gibi, köylülük de toplumsal konum ya da kimliği nedeniyle tek bir tanım içine sığdırılamayan tartışmalı bir kavramdır. Bu nedenle öncelikle, köylülüğü, farklı yönlerden açıklamaya çalışan teorik tartışmalar sunulmuştur. Teorik tartışmalar ışığında, Türkiye’de köylülüğün benzer ve farklı yönlerine değinilmiştir. Türkiye’nin toplumsal tarihinde köylülüğün ve bunu oluşturan imgelerin anlaşılabilmesi için Türkiye’deki farklı dönem ve ideolojik eğilimlerde olan yazarların romanları incelenmiştir. Köylülüğün ve köylü imgesinin değiştiğini ortaya koyabilmek için de Tanzimat’tan seksenli yıllara kadar köylülüğe değinen romanlar ele alınmıştır. Bu sayede, köylülüğün uzun dönemde nasıl bir değişim geçirdiği anlaşılmaya çalışılmıştır. İktisadi, siyasi ve sosyal ilişkiler açısından köylülük incelenmiştir. Bu üç ana kategori kendi içinde alt kategorilere ayrılarak, analiz detaylandırılmıştır. Sonuç olarak, iktisadi ilişkilerin değişiminin, köylülüğü doğrudan etkilediği ortaya çıkmıştır. Bir başka saptanan sonuç ise, siyasal eylemlerde, politika uygulamalarında, köylülüğün göz önünde bulundurulduğu ancak onlara söz hakkının verilmediğidir. Sosyal açıdan ise, toplumsal gelişmelerle köylülüğün değişim yaşamasına rağmen özellikle zihniyet açısından herhangi bir dönüşüme uğramadan, toplumsal yaşamda varlığını devam ettirdiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adıvar, H. (2010). Vurun Kahpeye. İstanbul: Can Sanat.
  2. Adıvar, H. H. (1964). Roman Üzerine. Türk Dili Roman Özel Sayısı. 154, 637- 639.
  3. Adorno, T. (2008). Edebiyat Yazıları. (Sabir Yücesoy ve Orhan Koçak, Çev.). 2. Baskı. İstanbul: Metis.
  4. Ağaoğulları, M. A. (2011). La Boetie ve Siyasal Kulluk. (Mehmet Ali Ağaoğulları, Çev.). (Etienne LaBoetie, Yz.). Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev içinde (s.65-122). Ankara: İmge.
  5. Ahmad, F. (1999). İttihatçılıktan Kemalizme. (Fatmagül Berktay Baltalı, Çev.). 4. Baskı. İstanbul: Kaynak.
  6. Akbal, O. (1968). Konumuz Edebiyat. Yayın Yeri Yok: Kitapçılık.
  7. Ali, S. (2011). Kuyucaklı Yusuf. 49. Baskı. İstanbul: Yapı Kredi. Amin, S. (1997). Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme. (Semih Lim, Çev.). İstanbul: Kaynak.
  8. Apaydın, T. (2007). Sarı Traktör. İstanbul: Literatür.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Zeynep Gültekin Akçay * This is me
0000-0003-3050-3090
Türkiye

Publication Date

April 26, 2023

Submission Date

February 20, 2023

Acceptance Date

April 20, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 33

APA
Gültekin Akçay, Z. (2023). Türkiye’de köylülük imgesi: Değişen ama dönüşmeyen köylülüğün romanlardaki ayak izleri. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 33, 419-442. https://doi.org/10.29000/rumelide.1283464

Cited By