Research Article

Kemāl Paşa-zāde’nin Āh-nāme’si

Number: Ö7 October 21, 2020
  • Ömer Zülfe *
TR EN

Kemāl Paşa-zāde’nin Āh-nāme’si

Öz

Şimdilik dört kaynağın tanıklığıyla âlim ve şair Şeyḫülislām Kemāl Paşa-zāde Şemseddīn Aḥmed’e ait gösterilen Āh-nāme hacim olarak küçük fakat muhteva bakımından oldukça dikkat çekici bir eserdir. Kısa bir nesir parçası olan secilerle süslü metin, sade ve akıcı bir dille kaleme alınmıştır. Ahlâkî eserler kategorisinde değerlendirilebilecek olan metnin, insanoğlunun merhamete muhtaç yönlerini incelikli ve etkili bir üslupla dile getirdiği söylenebilir. Kemāl Paşa-zāde Şemseddīn Aḥmed bu kısa parçada insanın yeryüzündeki macerasına değinip kulluk vazifesinin güçlüklerinden söz ederken dünyada olup bitenleri insanoğlunun bağışlanması için birer bahane olarak gösterir. Eserin belki de en başarılı yanı, şathiyeleri andıran bir üslupla insanın dünyadaki acizliği ve çaresizliği üzerinden ince bir şikâyeti dile getirmesidir. Karamsar eda takınarak kurguladığı parçada Kemāl Paşa-zāde Şemseddīn Aḥmed, kaynak gösterdiği ayetleri de maksadına uygun olarak bağlamından uzak bir tarzda yorumlamış ve insanoğlunun içine düştüğü açmazlara ve acziyete dikkat çekmeyi başarmıştır. Kısa bir parça olmasına rağmen Āh-nāme onun, şair kimliğine bürünmekten çekinmediği, şiirin cesur ve aşkın düşüncelere tanıdığı imkânları kullanarak kaleme aldığı ustalıklı bir nesir örneğidir. Āh-nāme’de münacat üslubuyla nesri şiire yaklaştıran Kemāl Paşa-zāde Şemseddīn Aḥmed, derin düşünceleri dengeli bir üslupla dile getirirken adeta şair kimliğini konuşturur. Bu makalede, girişin ardından metnin bulunduğu kaynaklar tanıtılıp eser hakkında bazı değerlendirmelere yer verildikten sonra Āh-nāme’nin tenkitli metni yayınlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Atsız, N. (1966). “Kemal Paşaoğlu’nun Eserleri”; Şarkiyat Mecmuası: İstanbul 1966, VI. sy., 71-112. s.; İstanbul 1972, VII. sy., 83-135. s.
  2. Dalkıran, S. (1997). “İrşâdü’l-Mütehayyirîn”; Türk Dünyası Araştırmaları: Ağustos 1997, 1097. sy., 111-122. s.
  3. Diez, H. F. (1811). Denkwürdigkeiten von Asien in Künsten und Wissenschaften, Sitten, Gebrauchen und Alterthümern, Religion und Regierungsverfassung aus Handschriften und eigenen Erfahrungen: Berlin 1811, I. C., XXVIII+314 s., In Commission der Nicolaischen Buchhandlung; II. C., Berlin 1815, XII+1079 s., In Commission der Halleschen Waisenhaus-Buchhandlung.
  4. Gümüş, N. (2005). “Türk Tarih ve Edebiyatına Dair Değerlendirilmemiş Bir Kaynaklardan Bir Mecmua Örneği: Tuhfe-i İsmailiye”; Türklük Bilimi Araştırmaları: Niğde/Güz 2005, XVIII. sy., 129-162. s.
  5. Ḥācı Nūrī (1868). Münşe’āt-ı ῾Azīziyye fī Āṯāri ῾Oṯmāniyye (İbtidā-i Münşe’āt): İstanbul 1284/1868 2+156+25 s., Vezir Hanı Matbaası.
  6. Ḥācı Nūrī (1870). Münşe’āt-ı ῾Azīziyye fī Āṯāri ῾Oṯmāniyye (İbtidā-i Münşe’āt): İstanbul 1286/1870 2+262 s., Muhib Matbaası.
  7. Ḥācı Nūrī (1872). Münşe’āt-ı ῾Azīziyye fī Āṯāri ῾Oṯmāniyye (İbtidā-i Münşe’āt): İstanbul 1289/1872, 2+294 s., Vezir Hanı Matbaası.
  8. Ḥācı Nūrī (1875). Münşe’āt-ı ῾Azīziyye fī Āṯāri ῾Oṯmāniyye (İbtidā-i Münşe’āt): İstanbul 1292/1875, 336 s., Matbaatü’ş-Şeyh Yahya Efendi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Ömer Zülfe * This is me
0000-0001-8932-9299
Türkiye

Publication Date

October 21, 2020

Submission Date

June 24, 2020

Acceptance Date

October 20, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: Ö7

APA
Zülfe, Ö. (2020). Kemāl Paşa-zāde’nin Āh-nāme’si. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, Ö7, 391-399. https://doi.org/10.29000/rumelide.808735

Cited By