Aim: This study was carried out to determine the change of cardiometabolic risk markers after surgery compared to pre-surgery of individuals who had bariatric surgery.
Material and Methods: The study was conducted with 102 patients who underwent bariatric surgery at Aksaray University Training and Research Hospital between November 2017 and August 2020. Aksaray University Training and Research Hospital Hospital Information Management System and Postoperative Patient Evaluation Form were used to collect the research data. The study is a descriptive retrospective research.
Results: The mean serum triglyceride levels of patients who underwent sleeve gastrectomy were 155,1±80,17 mg/dL before surgery and 94,8±39,59 mg/dL after surgery; serum CRP averages before surgery were 9,6±7,91 mg/dL and after surgery were 4,9±6,82 mg/dL; serum iron averages were determined as 66,4±29,33 ug/dL before surgery and 84,8±36,7 ug/dL after surgery, and these changes were found to be statistically significant (p<0,05). Considering the anthropometric measurements of the patients, the average body weight before surgery was determined as 120,9±17,00 kg and the average BMI was 44,6±5,47 kg/m2. These measurements were determined as 83,1±11,54 kg and 30,7±4,12 kg/m2, respectively, after surgery, and it was concluded that both measurements decreased significantly after surgery compared to before surgery (p<0,05).
Conclusion: According to this study, although there was a significant decrease in anthropometric measurements, only serum triglyceride and serum CRP levels decreased significantly among blood parameters, serum iron increased significantly, and other parameters did not change significantly, indicating that sleeve gastrectomy has contradictory results in terms of cardiometabolic risk factors.
Amaç: Bu çalışma, bariatrik cerrahi geçirmiş bireylerin cerrahi öncesine göre, cerrahi sonrasındaki kardiyometabolik risk belirteçlerinin değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntemler: Çalışma; Kasım 2017 – Ağustos 2020 tarihleri arasında Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sleeve gastrektomi geçiren 102 hasta ile retrospektif olarak yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Postoperatif Hasta Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Çalışma, tanımlayıcı retrospektif araştırma niteliğindedir.
Bulgular: Tüp mide operasyonu geçiren hastaların cerrahi öncesi serum trigliserid ortalamaları 155,1±80,17 mg/dL, cerrahi sonrası ise 94,8±39,59 mg/dL; cerrahi öncesi serum CRP ortalamaları 9,6±7,91 mg/dL, cerrahi sonrası ise 4,9±6,82 mg/dL; cerrahi öncesi serum demir ortalamaları 66,4±29,33 ug/dL, cerrahi sonrası 84,8±36,7 ug/dL olarak belirlenmiş ve bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Hastaların antropometrik ölçümlerine bakıldığında ise cerrahi öncesi vücut ağırlığı ortalamaları 120,9±17,00 kg ve BKİ ortalamaları 44,6±5,47 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Bu ölçümler cerrahi sonrası sırasıyla 83,1±11,54 kg ve 30,7±4,12 kg/m2 olarak tespit edilmiş ve cerrahi öncesine göre cerrahi sonrası her iki ölçümün de anlamlı olarak azaldığı sonucuna ulaşılmıştır (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışmaya göre, antropometrik ölçümler üzerinde anlamlı olarak azalma kaydedilmesine rağmen kan parametrelerinden sadece serum trigliserid ve serum CRP düzeylerinin anlamlı olarak azalması, serum demirin anlamlı olarak artması ve diğer parametrelerin anlamlı olarak değişmemesi, tüp mide operasyonunun kardiyometabolik risk faktörleri açısından çelişkili sonuçlar içerdiğini göstermektedir.
Bu çalışmanın 20/09/2023 tarih ve 23/148 sayılı etik kurul onayı ekte bulunmaktadır.
Herhangi bir kurum desteği bulunmamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2025 |
Submission Date | November 27, 2023 |
Acceptance Date | October 10, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 1 |