Palyatif bakım; ciddi hastalıklarla mücadele eden bireylerde ağrı ile diğer fiziksel ve psikolojik problemleri erken tanıyıp, değerlendirip, tedavi ederek, hastalıklarla ilişkili problemleri önlemek ve rahatlatmak yoluyla, hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini düzeltme yaklaşımıdır. Palyatif bakım modelinin etkin bir şekilde işlemesi için multidisipliner bir ekip çalışmasının önemi büyüktür. Hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir araya gelen sağlık çalışanlarından oluşan ekipte yer alan diyetisyenlerin beslenme tedavisinin başlatılması, etkinliğinin değerlendirilmesi, izlenmesi, hastalığa bağlı oluşan beslenme sorunlarına yönelik beslenme planlarının yapılması gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Palyatif bakımda yeterli beslenme desteğinin sağlanamamasının tıbbi tedavinin etkinliğini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek morbidite ve mortalite oranlarını artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle palyatif bakım sürecinde, diyetisyenlerin multidisipliner ekipteki etkin rolü, palyatif bakım hastalarının yaşam kalitelerini iyileştirmede ve tıbbi tedavinin etkinliğinde büyük öneme sahiptir.
Palliative care is an approach aimed at improving the quality of life for patients and their families by identifying, assessing, and treating pain and other physical and psychological problems early in individuals struggling with serious illnesses, and preventing and alleviating disease-related problems. The effective functioning of the palliative care model greatly depends on the importance of a multidisciplinary team approach. Dietitians, as part of the healthcare team formed to meet the physical, psychological, and social needs of patients, play critical roles in initiating nutrition therapy, evaluating its effectiveness, monitoring progress, and creating nutrition plans for addressing disease-related nutritional problems. It is well known that failure to provide adequate nutritional support in palliative care negatively impacts the effectiveness of medical treatment and quality of life, leading to increased morbidity and mortality rates. Therefore, especially during the palliative care process, the active role of dietitians in the multidisciplinary team is crucial in improving the quality of life for palliative care patients and enhancing the effectiveness of medical treatment.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Services and Systems (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2025 |
Submission Date | November 25, 2024 |
Acceptance Date | June 12, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 3 |