Case Report

DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar

Volume: 5 Number: 1 April 18, 2025
EN TR

DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar

Abstract

DOCK8 eksikliği, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip nadir görülen bir kombine immün yetmezlik hastalığıdır. Klinik özellikleri arasında atopi, besin alerjisi, tekrarlayan enfeksiyonlar, otoimmünite riski ve kanser bulunmaktadır. Bilinen tek tedavisi Hematopoetik Kök Hücre Naklidir (HKHN). DOCK8 eksikliğinde HKHN süreci yan etkileri ve komplikasyonları fazla olan bir tedavi sürecidir. Bu süreçte hastalar nütrisyonel açıdan nakilin ilk gününden son gününe kadar izlenmelidir. Hastanın aldığı tedaviye, karşılaşılan semptom ve komplikasyonlara uygun olacak şekilde tıbbi beslenme tedavisi yapılmalıdır. Bu olgu sunumunda DOCK8 eksikliği tanısı ile izlenen olgunun tedavisinde tıbbi beslenme tedavisinin uygulanması ve önemi tartışılmıştır.

Keywords

References

  1. Kuloglu Z, Balci D, Haskologlu ZS, et al. Allogeneic hematopoietic stem cell and liver transplantation in a young girl with dedicator of cytokinesis 8 protein deficiency. Pediatr Transplant. 2019;23(7):e13545.
  2. Biggs CM, Keles S, Chatila TA. DOCK8 deficiency: insights into pathophysiology, clinical features and management. Clinical Immunology. 2017;181:75-82.
  3. Aydin SE, Kilic SS, Aytekin C, et al. DOCK8 deficiency: clinical and immunological phenotype and treatment options-a review of 136 patients. Journal of Clinical Immunology. 2015;35(2):189-98.
  4. Muscaritoli M, Grieco G, Capria S, Paola Iori A, Rossi Fanelli F. Nutritional and metabolic support in patients undergoing bone marrow transplantation. The American Journal of Clinical Nutrition. 2002;75(2):183-90.
  5. Bundak R, Neyzi O. Büyüme-gelişme ve bozuklukları. Neyzi O, Ertuğrul T (ed). Pediatri (3. baskı), Cilt 1, İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri, 2002, sf. 85-99.
  6. Freifeld A. The neutropenic diet reviewed: Moving toward a safe food handling approach. Cancer. 2012;26(6).
  7. Lupton JR, Brooks J, Butte N, Caballero B, Flatt J, Fried S. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. National Academy Press: Washington, DC, USA. 2002;5:589-768.
  8. Skypala IJ, McKenzie R. Nutritional issues in food allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(2):166-78.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Nutrition

Journal Section

Case Report

Publication Date

April 18, 2025

Submission Date

February 27, 2025

Acceptance Date

March 17, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 5 Number: 1

APA
Yolcu, F., Özer Işık, H., & Samur, G. (2025). DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar. Abant Sağlık Bilimleri Ve Teknolojileri Dergisi, 5(1), 46-54. https://izlik.org/JA84YM22XH
AMA
1.Yolcu F, Özer Işık H, Samur G. DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi. 2025;5(1):46-54. https://izlik.org/JA84YM22XH
Chicago
Yolcu, Furkan, Hayriye Özer Işık, and Gülhan Samur. 2025. “DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar Ve Uygulamalar”. Abant Sağlık Bilimleri Ve Teknolojileri Dergisi 5 (1): 46-54. https://izlik.org/JA84YM22XH.
EndNote
Yolcu F, Özer Işık H, Samur G (April 1, 2025) DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi 5 1 46–54.
IEEE
[1]F. Yolcu, H. Özer Işık, and G. Samur, “DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar”, Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 46–54, Apr. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84YM22XH
ISNAD
Yolcu, Furkan - Özer Işık, Hayriye - Samur, Gülhan. “DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar Ve Uygulamalar”. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi 5/1 (April 1, 2025): 46-54. https://izlik.org/JA84YM22XH.
JAMA
1.Yolcu F, Özer Işık H, Samur G. DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi. 2025;5:46–54.
MLA
Yolcu, Furkan, et al. “DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar Ve Uygulamalar”. Abant Sağlık Bilimleri Ve Teknolojileri Dergisi, vol. 5, no. 1, Apr. 2025, pp. 46-54, https://izlik.org/JA84YM22XH.
Vancouver
1.Furkan Yolcu, Hayriye Özer Işık, Gülhan Samur. DOCK8 Eksikliği Sonucu Gelişen Çoklu Besin Alerjisi Olan Bir Olguda Kök Hücre Tedavisi Döneminde Karşılaşılan Nütrisyonel Sorunlar ve Uygulamalar. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi [Internet]. 2025 Apr. 1;5(1):46-54. Available from: https://izlik.org/JA84YM22XH