Çoğunlukla yaşlı bireylerde görülen malnütrisyon yaşlı bireylere zarar veren en önemli faktörlerden biridir. Birçok yaşlı birey çeşitli fizyolojik, sosyolojik, psikolojik ve ekonomik nedenlerle malnütrisyon riski altındadır. Bu durum yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini ve bağımsız yaşayabilmelerini etkiler. Yaşlılarda çeşitli sebeplerden dolayı besin alımındaki azalmalar vücudun ihtiyacı olan elzem beslenme öğelerinin alınmasına engel olur. Yaşlılarda yetersiz beslenmeye bağlı olarak makro ve mikro besin eksikliği gelişerek kilo kaybı meydana gelir. Bu durum giderek ağırlaşarak yaşlılarda sağlıkla ilgili diğer sorunlara neden olur. İleri yaşlarda daha da artan yetersiz beslenme, birçok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca rejeneratif kapasitelerinin bozulması nedeniyle yaşlıların mevcut durumu daha da kötüleştirir. Sonuçta malnütrisyon yaşlı hastalarda daha yüksek morbidite ve mortalite ile sonuçlanır. Bu nedenle yaşlılarda mevcut beslenme eksiklikleri durumuyla mücadele ederek yetersiz beslenmenin önüne geçmek ve sağlıklı bir beslenme tarzını teşvik etmek en önemli adımlardır.
Yok
Yok
Yok
Malnutrition, which is mostly seen in elderly individuals, is one of the most important factors that harm elderly individuals. Many elderly individuals are at risk of malnutrition for various physiological, sociological, psychological and economic reasons. This affects the quality of life of elderly individuals and their ability to live independently. Decreases in food intake due to various reasons in the elderly prevent the intake of essential nutritional elements that the body needs. Due to malnutrition in the elderly, macro and micronutrient deficiencies develop and weight loss occurs. This situation gradually worsens and causes other health-related problems in the elderly. Malnutrition, which increases in older ages, increases the risk of developing many diseases. It also worsens the current situation of the elderly due to the deterioration of their regenerative capacity. Ultimately, malnutrition results in higher morbidity and mortality in elderly patients. For this reason, the most important steps are to prevent malnutrition and to promote a healthy diet by combating the current nutritional deficiencies in the elderly.
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 6 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 2 |