BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ VE SAVAŞ DÖNEMİNDE AŞILAMA UYGULAMALARI VE HEMŞİRELİK
Abstract
Savaşlar insanların ve toplumların çok fazla kayıplar vermesine neden olan olaylardandır. Geçmiş dönemlerde askerler, askeri mücadelenin yanı sıra bulaşıcı hastalıklarla da savaşmak zorunda kalmışlardır. Özellikle Birinci Dünya Savaşı döneminde askerler çiçek, tifo, tifüs, kolera, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklarla da savaşmışlardır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyen ve sanitasyon önlemlerinin yanında, o dönemin şartları doğrultusunda üretilmiş aşılama uygulamalarında da yararlanılmıştır. Aşılama uygulamaları ve askerlerin ön eğitimleri için tahaffuzhane kurulmuştur. Askerlerin yanı sıra aşılama uygulamaları o dönemlerde yaralı askerlere primer bakım verici hekim, hemşire ve hasta bakıcılara da uygulanmıştır. Halk da bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama uygulamaları yapılmaya çalışılmıştır. O dönemler aşı uygulamasına karşı ön yargılar oluşmuştur. Aşı üretiminde de çok fazla aşı üretimi yapılamamıştır ve aşılama uygulamaları istenilen oranlara ulaşamamıştır.
Keywords
References
- Akın L., Bağışıklanma, Güler Ç., Akın L., Editör. 2006, Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Ankara. Haccettepe Yayınları. p. 978-991.
- Kuşçu, F. and Tütüncü, E. E., Kitle Bağışıklığı ve Kızamık. Mediterr J Infect Microb Antimicrob 2015. 4(1): p.1-5.
- Türk Z., Ö. Türk. Ö., Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çocukluk Çağı Bağışıklama Hizmetleri Maliyetleri, Uygulamaları. Journal of Clinical and Analytical Medicine 2014. p. 1-5.DOI:10.4328/JCAM.2394.
- Akşit S. Aşılarla İlgili Genel Kurallar. Klinik Gelişim 2012 (25): p. 4-11.
- Sönmez C., 2006 – 2015 Global İmmünizasyon Vizyon Ve Stratejisi. Epidemiyoloji Raporu 2006 5 (1,2,3).
- Erdemir A. D., Tıp Tarihi. İstanbul, Nobel Kitapevleri 2014. p.123.
- Özer S., I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nde Tifüs (Lekeli Humma) Salgını. Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu 2016. LXXX: p.219-260.
- URL: Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı Erişim 26. 01. 2017 http://www.ahsl.gov.tr/index.php/hakkimizda.html
Details
Primary Language
English
Subjects
Nursing
Journal Section
Review
Publication Date
April 30, 2017
Submission Date
January 27, 2017
Acceptance Date
April 28, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 2 Number: 1
Cited By
Toplumdaki Bireylerin Aşı Uygulamalarına Karşı Tutumları ile Covid-19 Salgını Sonrası Tutumlarının Belirlenmesi
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.46237/amusbfd.1001403BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI ORDUSUNDA FİRARİ ASKERLERİN EŞKIYALIK OLAYLARI VE BUNLARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER –MARAŞ ÖRNEĞİ-
Belgi Dergisi
https://doi.org/10.33431/belgi.710883Savaş ve Savaş Sonrası Hemşirelik
Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.56061/fbujohs.1100549Aşı Uygulamasına Multidisipliner Bakış: Doğru Enjeksiyon Uygulama ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri - COVID-19 Örneği
Hemşirelik Bilimi Dergisi
https://doi.org/10.54189/hbd.1526049Annelerin Çocukluk Dönemi Aşılarına İlişkin Metafor Algılarının Değerlendirilmesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.61399/ikcusbfd.1611093