Introduction: In this study, the dust levels exposed by the personnel working in different units in the cement production sector were evaluated according to national and international regulations. In addition, the effects of dust exposure on employee health were determined as a result of workplace doctor examinations and examinations. Materials and Methods: In this study, personal respirable and total dust concentration measurements were made in a cement factory. Personal respirable dust concentrations in 15 different people working in various units in the enterprise and total dust concentrations in 31 different environments at the factory site were made in accordance with the Respirable/Total Dust Measurement Method standard. Results: It was determined that two of the 15 employees whose personal inhalable dust concentration was measured were above the legal regulatory limit value, three employees were above the UK Occupational Health and Safety Organization limit value, and four employees were above the American National Occupational Hygienists Conference limit value. It has been determined that the total dust concentration in the environment is mostly in the mill units. The maximum personal respirable dust concentration is determined by the personnel working in the crusher unit, this value is above the legal legislation. As a result of PA chest radiographs of 15 employees whose personal respiratory dust concentrations were measured, one employee working in the dusty environment was reported as Category 1, and all other employees as Category 0. Conclusion: The exposure has increased due to the fact that dust accumulated in units such as raw mills and cement mills are not removed from the environment. In order to prevent or reduce dusting in the crushing units, the water should be pulverized to make the material more moisture and the environment should be cleaned regularly in the mill units. The work unit of a Category 1 employee has been changed to work in another unit below 2 mg / m3 of the facility and dust exposure has been minimized. Medical examinations of the workers in the crushing and milling units should be more frequently performed by the workplace doctor and their health status should be monitored.
Amaç: Bu çalışmada çimento üretim sektöründe farklı ünitelerde çalışan personelin maruz kaldığı toz düzeyleri ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre değerlendirilmiştir. Ayrıca, iş yeri hekimi tetkikleri ve muayanesi sonucunda toz maruziyetininçalışan sağlığı üzerine etkileri belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, bir çimento fabrikasında kişisel solunabilir ve ortamda toplam toz konsantrasyonu ölçümleri yapılmıştır. İşletmede, çeşitli ünitelerde çalışan 15 farklı kişide kişisel solunabilir toz konsantrasyonu ve fabrika sahasında 31 farklı ortamda toplam toz konsantrasyonları Solunabilir/Toplam Toz Ölçümü Metodu standardına uygun olarak yapılmıştır. Bulgular: Kişisel solunabilir toz konsantrasyonu ölçümü yapılan 15 çalışanın ikisinde yasal mevzuat sınır değeri, üç çalışanın İngiltere İş Sağlığı ve Güvenliği Kuruluşu sınır değeri ve dört çalışanda ise Amerikan Ulusal İş Hijyenistleri Konferansı sınır değerinin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Ortamda toplam toz konsantrasyonu en fazla değirmen ünitelerinde olduğu belirlenmiştir. En fazla kişisel solunabilir toz konsantrasyonu, kırıcı ünitesinde çalışan personellerde belirlenmiş olup, bu değer tüm mevzuatın üzerindedir. Kişisel solunabilir toz konsantrasyonu ölçülen 15 çalışanın PA akciğer grafileri sonucunda en tozlu ortamda çalışan bir çalışan Kategori 1, diğer tüm çalışanlar ise Kategori 0 olarak raporlanmıştır. Sonuç: Özellikle farin değirmeni ve çimento değirmeni gibi ünitelerde biriken tozların ortamdan uzaklaştırılmaması ile maruziyet artmıştır. Kırıcı ünitelerinde tozumayı engellemek ya da azaltmak için su pulverize edilerek malzeme daha nemli hale getirilmeli ve değirmen ünitelerinde düzenli olarak ortam temizliği yapılmalıdır. Kategori 1 çalışanın işletmenin 2 mg/m3 altında olan başka bir ünitede çalıştırılmak üzere iş ünitesi değiştirilmiş ve toz maruziyeti minimize edilmiştir. Kırıcı ve değirmen ünitelerinde çalışanların iş yeri hekimi tarafından daha sık olarak tibbi muayyeneleri yapılmalı ve sağlık durumları izlenmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Respiratory Diseases |
Journal Section | Original research articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2022 |
Submission Date | February 1, 2021 |
Acceptance Date | May 5, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.