Research Article

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ

Number: 17 May 9, 2013
Mehmet Şahingöz , Bülent Akbaba
EN TR

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, çoklu ortam kullanımının öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersindeki akademik başarılarına ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersine yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmanın deneysel uygulaması 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 1. sınıf A-B şubelerinde öğrenim gören 71 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 36, kontrol grubunda 35 öğrenci yer almıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi akademik başarı testi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi tutum ölçeği ile toplanmıştır. Akademik başarı testi ve tutum ölçeğinden elde edilen veriler SPSS 15. 0 programında bağımsız gruplar için t testi ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinde çoklu ortam kullanımı öğrencilerin akademik başarılarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşturmuştur [F(1-69) = 6. 040, p<. 05)]. Çoklu ortam kullanımı, öğrencilerin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihine yönelik tutumları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık oluşturmuştur [F(1-69) = 9. 423, p<. 01)]. 

Anahtar Kelimeler

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretimi, çoklu ortam, akademik başarı, tutum

References

  1. ACUN, İ. (2006). T. C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretiminde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Etkili Kullanımı. Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi, Doğaner, Y. (Ed). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. s. 151-157.
  2. ACUN, R. (2004). Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi’nin İnternete Dayalı Öğretimi. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihinde Yöntem Arayışları. Yediyıldız, B. , Ertan, T. F. , Üstün, K. (Ed). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Yayınları. s. 128-141.
  3. AKBULUT, D. A. (2005). Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersi Hakkında. İlk ve Orta Öğretim Kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konularının Öğretimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Saray, M. , Tosun, H. (Haz. ). Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları. s. 19- 24.
  4. AKPINAR, Y. (2005). Bilgisayar Destekli Eğitimde Uygulamalar, Ankara: Anı Yayıncılık.
  5. ALKAN, Ş. (2002). İlköğretimde Çoklu Ortam Uygulamaları Kullanarak Öğretme Metotları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. ALKAN, C. , KURT M. (2007). Özel Öğretim Yöntemleri Disiplinlerin Öğretim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  7. ALTINIŞIK, S. , ORHAN, F. (2002). Sosyal Bilgiler Dersinde Çoklu Ortamın Öğrencilerin Akademik Başarıları ve Derse Karşı Tutumları Üzerindeki Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. S. 23. s. 41-49.
  8. ANDERSON, I. G. (2003). Developing Multimedia Courseware For Teaching History: A UK Perspective. The Journal for Multimedia History. Volume 3. http://www. albany. adresinden 28. 07. 2008 tarihinde alınmıştır. html
  9. ATA, B. (2002). Tarih Derslerinde Dokümanlarla Öğretim Yaklaşımı. Türk Yurdu. S. 175. s. 80-86.
  10. ATA, B. (2005). Tarih Pedagojisine Uygun Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Nasıl Olmalıdır? İlk ve Orta Öğretim Kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konularının Öğretimi: Mevcut Durum, Sorular ve Çözüm Önerileri. Saray, M. , Tosun, H. (Haz. ). Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları. s. 73-85.
APA
Şahingöz, M., & Akbaba, B. (2013). ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 17-37. https://izlik.org/JA99FE42EU
AMA
1.Şahingöz M, Akbaba B. ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ. SUJEF. 2013;(17):17-37. https://izlik.org/JA99FE42EU
Chicago
Şahingöz, Mehmet, and Bülent Akbaba. 2013. “ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 17: 17-37. https://izlik.org/JA99FE42EU.
EndNote
Şahingöz M, Akbaba B (May 1, 2013) ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 17 17–37.
IEEE
[1]M. Şahingöz and B. Akbaba, “ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ”, SUJEF, no. 17, pp. 17–37, May 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99FE42EU
ISNAD
Şahingöz, Mehmet - Akbaba, Bülent. “ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 17 (May 1, 2013): 17-37. https://izlik.org/JA99FE42EU.
JAMA
1.Şahingöz M, Akbaba B. ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ. SUJEF. 2013;:17–37.
MLA
Şahingöz, Mehmet, and Bülent Akbaba. “ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 17, May 2013, pp. 17-37, https://izlik.org/JA99FE42EU.
Vancouver
1.Mehmet Şahingöz, Bülent Akbaba. ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETİMİNDE ÇOKLU ORTAM KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMA ETKİSİ. SUJEF [Internet]. 2013 May 1;(17):17-3. Available from: https://izlik.org/JA99FE42EU