Research Article

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Number: 26 January 30, 2014
Şengül İlgar , Nihat Topaç
EN TR

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı; okulöncesi öğretmenlerinin okul-aile işbirliğine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma, okul öncesi dönem öğretmenlerinin okulaile işbirliğine yönelik görüşlerinin incelendiği nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da görev yapmakta olan 17 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşme sonuçlarının analizinde nitel veri analizine uygun betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında öğretmenler; okul-aile işbirliğinin okulda verilen eğitimin kalitesini arttırdığını, kurumun kalitesinin arttırılmasında etkili olduğu, ailelerin okulu daha yakından tanımalarını sağlayacağını dile getirmiştir. Okul-aile işbirliğinin çocuk açısından; gelişimine katkı sağladığı, özgüveninin oluşmasına, sosyalleşmesine, paylaşmayı öğrenmesine katkı sağladığını, mutlu ve başarılı olmasını, hayata hazırladığını belirtmiştir. Ayrıca öğretmenler, motive olduğunu, kendini geliştirmesinde etkili olduğu için daha verimli ve başarılı bir performans sergilemesine katkı sağladığını ifade etmiştir. Bununla birlikte okul-aile işbirliği ile aileyi daha yakından tanıyabileceğini, problemleri daha kolay çözebileceğini dile getirmiştir. Okul-aile işbirliği için yapılabilecekler konusunda ise öğretmenler; ailelerle düzenli iletişim ve sürekli bilgi alışverişi yapılması, ailelerin okul içi etkinliklere dahil edilmesi, okul dışında da sosyal etkinlikler düzenlenmesi, periyodik seminer ve toplantılar düzenlemesi, ev ziyaretleri yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu öğretmenler tüm bunları okullarında uyguladıklarını, bunun yanında büyükanne-büyükbabaların da okul içi etkinliklere katılmaları için teşvik edildiğini ve kermes düzenlediklerini söylemişlerdir. Bu bulgularla birlikte öneriler araştırmanın son bölümünde ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

okul öncesi öğretmenleri, aile, okul-aile işbirliği, okul öncesi eğitim, aile katılımı

References

  1. Aber, J.L., Gephart, M.A. , Brooks-Gunn,J. & Connell, J.P. (1997). Development in context: Implications for studying neighborhood effects. In J. BrooksGunn, G. J. Duncan, & J. L. Aber (Eds.), Neighborhood poverty. Context and consequences for children (pp. 44–61). New York: Russell Sage Foundation. Volume 1.
  2. Altunışık, R., Coşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Adapazarı: Sakarya Kitabevi.
  3. Aytaç, T. (2000). Okul merkezli yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  4. Beaty, J. ( 2000). Skills for preschool teachers. New Jersey: Merrill an Imprint of Prentice Hall.
  5. Beydoğan, H. (2006). Ailelerin eğitim sürecine katılımlarına yönelik modeller ve yaklaşımlar. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1),75
  6. Bronson, M. B. (2000). Self-regulation in early childhood: Nature and nurture. New York: Guilford.
  7. Burns, C.P. , Roe, B. D. & Ross, E.P. (1992). Teaching reading in today’s elementary schools. Boston: Houghton Mifflin Company.
  8. Çelenk, S. (2001). İlk okuma ve yazma öğretiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin öğretmen görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi 8. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Bolu.
  9. Çelenk, S. (2003). Okul başarısının önkoşulu: Okul-aile dayanışması. http//www.ilköğretim-Online.org.tr, 28-34.
  10. Diffily, D.(2004). Teachers and families working together. Boston: Pearson Education, Inc.
APA
İlgar, Ş., & Topaç, N. (2014). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 93-114. https://izlik.org/JA32AY29RB
AMA
1.İlgar Ş, Topaç N. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. SUJEF. 2014;(26):93-114. https://izlik.org/JA32AY29RB
Chicago
İlgar, Şengül, and Nihat Topaç. 2014. “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 26: 93-114. https://izlik.org/JA32AY29RB.
EndNote
İlgar Ş, Topaç N (January 1, 2014) Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 26 93–114.
IEEE
[1]Ş. İlgar and N. Topaç, “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, SUJEF, no. 26, pp. 93–114, Jan. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32AY29RB
ISNAD
İlgar, Şengül - Topaç, Nihat. “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 26 (January 1, 2014): 93-114. https://izlik.org/JA32AY29RB.
JAMA
1.İlgar Ş, Topaç N. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. SUJEF. 2014;:93–114.
MLA
İlgar, Şengül, and Nihat Topaç. “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 26, Jan. 2014, pp. 93-114, https://izlik.org/JA32AY29RB.
Vancouver
1.Şengül İlgar, Nihat Topaç. Okul Öncesi Öğretmenlerinin Okul-Aile İşbirliğine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. SUJEF [Internet]. 2014 Jan. 1;(26):93-114. Available from: https://izlik.org/JA32AY29RB