Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi

Number: 27 May 26, 2014
TR EN

Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi

Öz

Bu çalışmada, teknolojik alandaki dönüşümlerin bir sonucu olarak görsel okuryazarlık kavramı üzerinde durulmuştur. Görsel kültür-çevre ilişkileri sonucu değişen değerler, görsel sanatlar eğitimi, görsel okuryazarlık ve temel tasarım eğitimi açısından irdelenmiştir. Görsel sanatlar öğretmeni eğitimi ve sanatçı eğitimi görsel okuryazarlık yönüyle tartışılmıştır. İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi öğretmeninin toplumun görsel okuryazarlık düzeyindeki rolü anlatılmıştır. Görsel sanatlar öğretmenlerinin yaşadığı sorunlar sorgulanmıştır. 21.yy öğretmeninin neden görsel okuryazar olması gerektiği bilimsel veriler yönünde açıklanmış ve öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Görsel sanatlar; görsel okuryazarlık; temel tasarım; görsel sanatlar eğitimi.

References

  1. Adıgüzel, A. (2011). ”Bilgi Okuryazarlığı Ölçeğinin Geliştirilmesi” Dicle Üniversitesi. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 17. 15-28.
  2. Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen Adaylarının Bilgi Okuryazarlığı ve Bilgisayar Öz-yeterlik Algıları Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi . 24. 1 - 10.
  3. Aksoy D, N. (2010). Postmodern Sanat Eğitimi Kapsamında İlköğretim Görsel Sanatlar Eğitiminin Değerlendirilmesi ve Programın Yeniden Yapılandırılması için Öneriler. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü .
  4. Altun, A. (2009). Eğitim Bilim Açısından Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Programına Eleştirel Bir Yaklaşım. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Kırşehir.
  5. Çöloğlu, D ve Özalpman, D.Ö. (2009). “Türkiyede Medya Okuryazarlığı Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara İletişim Dergisi. Temmuz 2009. 15. 195-212.
  6. Bangir, Alpan, G.(2008). Görsel Okuryazarlık ve Öğretim Teknolojisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2. 74-102.
  7. Barnard, M. (2002). Sanat Tasarım ve Görsel Kültür. Ankara: Ütopya Yayıncılık.
  8. Bilgin, N. (1995). Sosyal Psikolojide Yöntem ve Pratik Çalışmalar. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  9. Çam, B. (2006). İlköğretim Öğrencilerinin Görsel Okuma Düzeyleri ile Okuduğunu Anlama Eleştirel Okuma ve Türkçe Dersi Akademik Başarıları Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  10. Çevrimiçi: http://www.msgsu.edu.tr/msu/pages/161.aspx. 06.02.2003.
APA
Gemalmayan, R. Y. (2014). Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 95-120. https://izlik.org/JA96WW84DP
AMA
1.Gemalmayan RY. Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi. SUJEF. 2014;(27):95-120. https://izlik.org/JA96WW84DP
Chicago
Gemalmayan, Reyhan Yüksel. 2014. “Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık Ve Temel Tasarım Öğretimi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 27: 95-120. https://izlik.org/JA96WW84DP.
EndNote
Gemalmayan RY (May 1, 2014) Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 27 95–120.
IEEE
[1]R. Y. Gemalmayan, “Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi”, SUJEF, no. 27, pp. 95–120, May 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96WW84DP
ISNAD
Gemalmayan, Reyhan Yüksel. “Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık Ve Temel Tasarım Öğretimi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 27 (May 1, 2014): 95-120. https://izlik.org/JA96WW84DP.
JAMA
1.Gemalmayan RY. Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi. SUJEF. 2014;:95–120.
MLA
Gemalmayan, Reyhan Yüksel. “Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık Ve Temel Tasarım Öğretimi”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 27, May 2014, pp. 95-120, https://izlik.org/JA96WW84DP.
Vancouver
1.Reyhan Yüksel Gemalmayan. Görsel Sanatlar Eğitiminde Görsel Okuryazarlık ve Temel Tasarım Öğretimi. SUJEF [Internet]. 2014 May 1;(27):95-120. Available from: https://izlik.org/JA96WW84DP