Problem solving is one of the most important parts of Mathematics and other disciplines. Most of the students generally cannot learn how to think in problem solving process. All through their education life students are restricted with the problems they are required to solve at the end of the learning domain, theme. Puzzlebased learning is a new kind of teaching-learning methodology focusing on the development of the problem solving skills. Puzzle-based learning is newly-generated model of teaching critical thinking and problem solving. The pedagogical objective of puzzle-based learning is to increase mathematical awareness and general problem solving skills by using educational, participatory, reasoning booster and enjoyable puzzles. The ultimate objective of the of the puzzle-based learning is laying a foundation for the learners to let them be an effective problem solvers in real life. In Australia, The United States and in the other countries, such as Qatar, the puzzle-based approach has been administered to the students ranging from 15 to 380 and positive findings have been reached. The purpose of the study is to create awareness of the theoretical foundations of this approach, relevant practice, the puzzles used in this approach and the qualities of the puzzles by making a literature review on puzzle –based learning. The course, applied to the learners in early years of higher education, can be applied to the high school, secondary school and eventually primary school learners in coming years.
Problem çözme matematiğin ve diğer disiplinlerin en önemli yapılarından biridir. Çoğu öğrenci genellikle problem çözme aşamasında nasıl düşüneceğini öğrenememektedir. Çocuklar çoğunlukla ilkokulda tema, ortaokul ve lisede ünitelendirilmiş öğrenme alanlarının sonunda ve ders kitaplarında belirlenen problemleri çözmekle sınırlandırılmaktadır. Bulmaca temelli öğrenme problem çözme becerilerinin gelişimine odaklanan bir öğrenme öğretme metodolojisidir. Bulmaca temelli öğrenme eleştirel düşünme ve problem çözme öğretiminde kullanılan bir modeldir. Bulmaca temelli öğrenmenin pedagojik amacı, öğrencilerin matematiksel farkındalığını ve genel problem çözme becerilerini; eğitsel, katılımcı, muhakeme gücünü artıran ve bununla
beraber eğlenmelerini sağlayan bulmacaları kullanarak arttırmaktır. Bulmaca temelli öğrenmenin nihai amacı öğrenenlerin reel dünyada efektif problem çözücüler olması için temel oluşturmaktır. Bulmaca temelli öğrenme yaklaşımı Avustralya, ABD ve Katar gibi ülkelerde sayıları 15 ile 380 arasında değişen öğrencilere kurs olarak tatbik edilmiş ve olumlu bulgulara ulaşılmıştır. Bu ülkelerde, farklı bölümlerde öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerine uygulanan kursların sonuçları olumludur. Bu kurslarda bulmacalar ders içeriğinin içerisinde ya da bağımsız bulmacalar şeklinde tatbik edilmiştir. Bu araştırmanın amacı bulmaca temelli öğrenme ile ilgili literatür taraması yaparak bu yaklaşımın kuramsal temellerini, ilgili pratiği, yaklaşımda kullanılan bulmacaları ortaya koymak ve bu bulmacaların nitelikleri konusunda farkındalık oluşturmaktır. Şu an Avustralya, ABD ve Katar gibi ülkelerin yüksek öğrenimde ilk yıllarını geçiren öğrenenlere uygulanan bu kurs önümüzdeki dönemde lise, ortaokul ve en nihayetinde ilkokul öğrenenlerine uygulanabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 30, 2014 |
Submission Date | January 30, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 26 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.