Research Article

Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği

Volume: 22 Number: 42 December 15, 2020
TR EN

Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği

Öz

Bu çalışmada İstanbul Fatih ilçesi merkezli faaliyet gösteren ve kadın konusunda zahirde katı-gelenekçi tutum sahibi bir dinî grup imajı veren İsmailağa Cemaati’nin kadın mensuplarının kadın algısı ve toplumsal cinsiyet rollerine yaklaşımı ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, kadını sadece geleneksel toplumsal cinsiyet rolleriyle tanımlıyor görünen İsmailağa Cemaati’ndeki kadınların “kadın” ve “toplumsal cinsiyet rolleri”yle ilgili görüşlerini ve bu düşüncelerinin günlük yaşamdaki yansımalarını ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat, katılımcı gözlem, cemaate ait yazılı kaynakların ve görsel-işitsel medya-daki materyallerin incelenmesi olmak üzere çoklu veri toplama araçlarına başvurulmuştur. Yirmi kadınla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Cemaatin dinî bilgi kaynaklarında ve hocalarının söylem-lerinde yer alan “erkeğin bir adım gerisinde duran”, “ev merkezli” ve sadece geleneksel toplumsal cinsiyet rolleriyle yetinen kadın algısının katılımcılar tarafından söylem olarak benimsendiği, ancak yaşam pratiklerinin bu kabulden farklı şekillendiği ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Din Psikolojisi , Din ve Toplumsal Cinsiyet , Toplumsal Cinsiyet Rolleri , Dinî Gruplar , Dinî Gruplarda Kadın Algısı

References

  1. Akçaoğlu, Aksu. Zarif ve Dinen Makbûl: Muhafazakâr Üst-Orta Sınıf Habitusu. İstanbul: İletişim Yayınları, 2. Basım, 2019.
  2. Akın, Nimetullah. “Resmi Din Öğretimi ve Gayr-i Resmi Din Öğretiminin Neden Olduğu Problemler: İsmailağa Örneği”. Kur’an ve Toplumsal Bütünleşme, ed. Hayati Hökelekli ve Vejdi Bilgin. 621-631. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları, 2015.
  3. Akşit, Bahattin vd., Türkiye’de Dindarlık: Sosyal Gerilimler Ekseninde İnanç ve Yaşam Biçimleri. İstanbul: İletişim Yayınları, 2012.
  4. Berg, Bruce L. – Lune, Howard. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. çev. Hasan Aydın. Konya: Eğitim Kitabevi, 8. Basımdan çeviri, 2015.
  5. Bora, Aksu – Üstün, İlknur. Sıcak Aile Ortamı: Demokratikleşme Sürecinde Kadın ve Erkekler. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yayınları, 3. Basım, 2008.
  6. Creswell, John. W. Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. çev. Mesut Bütün - Selçuk Beşir Demir. Ankara: Siyasal Kitabevi, 3. Basımdan çeviri, 2018.
  7. Cübbeli Ahmet Hoca. “Kadınların Bedduaları Cübbeli Ahmet Hoca”. Youtube. Yayın Tarihi 10 Ekim 2013. https://www.youtube.com/watch?v=LKMk-AhQ-tk
  8. Cübbeli Ahmet Hoca. “Hanımlar Ölürken, “Hadi Çarşıya Çık” Desen Canlanır.”. Youtube. Yayın Tarihi 27 Ağustos 2016. https://www.you-tube.com/watch?v=h9pUj0ShwuA
  9. Çakır, Ruşen. Ayet ve Slogan. Türkiye’de İslami Oluşumlar. İstanbul: Metis Yayınları, 11. Basım, 2014.
  10. Doğramacı, Emel. Türkiye’de Kadının Dünü ve Bugünü. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2. Basım, 1992.
APA
Işık, Z. (2020). Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 22(42), 483-510. https://doi.org/10.17335/sakaifd.795487
AMA
1.Işık Z. Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2020;22(42):483-510. doi:10.17335/sakaifd.795487
Chicago
Işık, Zehra. 2020. “Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı Ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 22 (42): 483-510. https://doi.org/10.17335/sakaifd.795487.
EndNote
Işık Z (December 1, 2020) Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 22 42 483–510.
IEEE
[1]Z. Işık, “Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği”, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 42, pp. 483–510, Dec. 2020, doi: 10.17335/sakaifd.795487.
ISNAD
Işık, Zehra. “Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı Ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 22/42 (December 1, 2020): 483-510. https://doi.org/10.17335/sakaifd.795487.
JAMA
1.Işık Z. Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2020;22:483–510.
MLA
Işık, Zehra. “Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı Ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 42, Dec. 2020, pp. 483-10, doi:10.17335/sakaifd.795487.
Vancouver
1.Zehra Işık. Dinî Grup Mensubu Kadınların Kadın Algısı ve Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Düşüncelerinin İncelenmesi: İsmailağa Cemaati Örneği. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2020 Dec. 1;22(42):483-510. doi:10.17335/sakaifd.795487