Translation

Tāʾif in Tafsir Books

Number: 5 January 1, 2022
  • Nâsır B. Sa’d Er-reşîd *
TR EN

Tefsir Kitaplarında Tâif

Abstract

Taif, Arap yarımadasında bulunan tarihi kadim bir şehirdir. Hicaz bölgesinde yer alan üç önemli şehirden biridir. Taif, Hicâz’ın Mekke ve Medine’den sonra önde gelen üçüncü şehridir. Bölge için eski çağlardan beri tarım ve ticaret şehri olarak kabul edilmektedir. Çevresinde yer alan kentlere göre farklı bir iklime sahiptir. Bu özelliği sebebiyle bol su kaynakları, doğal güzellikleri ve meyve sebze çeşitliliğiyle diğer şehirlerden ayrılmaktadır. Bu yönüyle Mekkeliler için geçmişten günümüze sayfiye şehri olarak kullanılmaktadır. Taif’in sahip olduğu ve kendisini diğer şehirlerden farklı kılan özellikleri hakkında kaynaklarda da ilk dönemden beri rivayet edilen farklı görüşler bulunmaktadır. Bazıları iklim özelliklerinden; bazıları da şehre verilen isimden hareketle mitolojik unsurlar barından açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu makalede Taif şehrine bu ismin verilmesi, şehrin özellikleri, şehre verilen önem yalnızca Tefsir kitaplarında verilen bilgiler çerçevesinde incelenecektir. Bu çerçevede önce Kur’ân’da işaret edilen âyetlere temas edilecektir. Sonrasında âyetlerin tefsirinde verilen bilgiler aktarılacaktır.

Keywords

References

  1. Âlûsî, Şehâbeddin Mahmûd. Rûhu’l-me’ânî fî tefsîri’l-Kurʾâni’l-azîm ve’s-seb’i’l-mesânî. b.y.: y.y., ts.
  2. Bağdâdî, Muhammed b. Hacîb. el-Münemmiku fî Ahbâri Kureyş. b.y.: y.y., ts.
  3. Begavî, el-Ferrâ. Meʿâlimü’t-tenzîl. b.y.: y.y., ts.
  4. Belâzürî. Ensâbü’l-Eşrâf. b.y.: y.y., ts.
  5. Beydâvî, Abdullah b. Ömer b. Muhammed Nasıruddin. Envârü’t-Tenzîl ve Esrârü’t-Te’vîl. b.y.: y.y., ts.
  6. Ebüssuûd Efendi, Muhammed. İrşâdü’l-akli’s-selîm. b.y.: y.y., ts.
  7. Fahreddîn er-Râzî, Muhammed b. Ömer b. Hüseyin. Mefâtihu’l-Ğayb. b.y.: y.y., ts.
  8. Ferrâ, Yahyâ b. Ziyâd. el-Meâni’l-Kur’ân. b.y.: y.y., ts.

Details

Primary Language

Arabic

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Translation

Authors

Nâsır B. Sa’d Er-reşîd * This is me
Saudi Arabia

Publication Date

January 1, 2022

Submission Date

October 27, 2021

Acceptance Date

December 24, 2021

Published in Issue

Year 2022 Number: 5

APA
Er-reşîd, N. B. S. (2022). Tefsir Kitaplarında Tâif (S. Nalbant, Trans.). Akademik Siyer Dergisi, 5, 101-119. https://izlik.org/JA56XT43EW
AMA
1.Er-reşîd NBS. Tefsir Kitaplarında Tâif. ASD. 2022;(5):101-119. https://izlik.org/JA56XT43EW
Chicago
Er-reşîd, Nâsır B. Sa’d. 2022. “Tefsir Kitaplarında Tâif”. Translated by Sümeyra Nalbant. Akademik Siyer Dergisi, nos. 5 (January): 101-19. https://izlik.org/JA56XT43EW.
EndNote
Er-reşîd NBS (January 1, 2022) Tefsir Kitaplarında Tâif. Akademik Siyer Dergisi 5 101–119.
IEEE
[1]N. B. S. Er-reşîd, “Tefsir Kitaplarında Tâif”, ASD, no. 5, pp. 101–119, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA56XT43EW
ISNAD
Er-reşîd, Nâsır B. Sa’d. “Tefsir Kitaplarında Tâif”. Akademik Siyer Dergisi. Trans. Sümeyra Nalbant. 5 (January 1, 2022): 101-119. https://izlik.org/JA56XT43EW.
JAMA
1.Er-reşîd NBS. Tefsir Kitaplarında Tâif. ASD. 2022;:101–119.
MLA
Er-reşîd, Nâsır B. Sa’d. “Tefsir Kitaplarında Tâif”. Akademik Siyer Dergisi, translated by Sümeyra Nalbant, no. 5, Jan. 2022, pp. 101-19, https://izlik.org/JA56XT43EW.
Vancouver
1.Nâsır B. Sa’d Er-reşîd. Tefsir Kitaplarında Tâif. ASD [Internet]. 2022 Jan. 1;(5):101-19. Available from: https://izlik.org/JA56XT43EW