Translation

Konsey (Mekke Liderleri)’nin Argümanları ve Mâtürîdî'nin Cevapları

Number: 3 January 1, 2021
TR EN

Konsey (Mekke Liderleri)’nin Argümanları ve Mâtürîdî'nin Cevapları

Öz

Hz. Peygamber, insanları İslam'a davet ederken çeşitli tepki ve itirazlara maruz kalmıştır. Bu itirazlar, özellikle toplumun elit kesiminden gelmiştir. Kur’ân-ı Kerîm, onların argümanlarını parça parça anlatmış ve bunlara cevaplar vermiştir. Ebû Mansûr el-Mâtürîdî (333/944), bu cevapları ayrıntısıyla ele alarak söz konusu elit kesimin İslam’a yönelik itirazlarını çürütmüştür. İşte bu çalışma şu iki soruya cevap aramıştır: Mâtürîdî, elit kesimin itirazları üzerinde neden çok durmuş ve onlara cevaplar üretirken nasıl bir yöntem izlemiştir? Te’vîlâtü’l-Kur’ân’ın tamamının incelenmesi neticesinde varılan sonuçlar şu şekildedir: Elit kesim bir prototiptir. Onların itirazları hemen her devirde İslam’a yöneltilebilecek türden itirazlardır. İslam’a karşı hemen her devirde görülecek türden itirazlarda bulunmuşlardır. Bu nedenle onlara cevap vermek, bir nevi, ilerleyen süreçte öne sürülecek muhtemel itirazlara hazır cevap olacaktır. Mâtürîdî, söz konusu itirazları, üzerini örtmeden cesurca aktarmış ve ardından aklî verilerden hareketle ikna edici cevaplar vermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Baba, Coşkun. Retoriğin İkna Gücü. Konya: Çizgi Yay., 2018.
  2. Buhârî, Ebu Abdullah Muhammed b. İsmâil. Sahîh-i Buhârî. Riyad: Dâru’s-Selâm, 1999.
  3. Cevad Ali. el-Mufassal fî târihi’l-Arab kable’l-İslâm. 10 Cilt. Bağdat: Bağdat Üniversitesi, 1413/1993.
  4. Gengil, Veysel. "Mekke Müşriklerini Mâtürîdî’nin Gözüyle Okumak". Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 20/38 (Aralık 2018), 201-222.
  5. Günaltay, Şemseddin. İslam Öncesi Araplar ve Dinleri. Ankara: Ankara Okulu Yay., 1997.
  6. Mâtürîdî, Ebû Mansûr Muḥammed. Te’vilâtü’l-Kur’ân. nşr. Ahmet Vanlığlu. 18 Cilt. İstanbul: Mizan Yay., 2005–2011.
  7. Mukâtil b. Süleymân. Tefsîru Mukâtil b. Süleymân. 3 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiye, 2003.
  8. Râzî, Fahreddîn Muḥammed b. Ömer. Mefâtihu’l-Gayb. 32 Cilt. Mısır: y.y., 2003.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Translation

Authors

Publication Date

January 1, 2021

Submission Date

October 30, 2020

Acceptance Date

November 26, 2020

Published in Issue

Year 2021 Number: 3

ISNAD
Gengil, Veysel. “Konsey (Mekke Liderleri)’nin Argümanları Ve Mâtürîdî’nin Cevapları”. Akademik Siyer Dergisi. Trans. Hatice Uluışık. 3 (January 1, 2021): 95-110. https://doi.org/10.47169/samer.818333.