BibTex RIS Cite

-

Year 2011, Issue: 6, 112 - 124, 01.11.2011

Abstract

Kadın Bakış Açısıyla Kuran’ı Yeniden Okuma Denemesi -Amina Wedud- Kuran ve Kadın-

Year 2011, Issue: 6, 112 - 124, 01.11.2011

Abstract

Bu çalışmada kendisini “İslami Feminist” olarak tanımlayan Amine Wedud’un kadın konusunda İslam’a yöneltilen eleştirilere bir cevap ve İslam’da var olan geleneksel tefsirlere de bir karşı çıkış olarak yaptığı kadın bakış açısına göre Kuran’ı tefsir denemesi ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle kadın sorunu ve İslami feminizm kavramları incelenmiş daha sonra da kadın bakış açısıyla Kuran’ı yorumlamada kullanılan metot olarak hermenötik ele alınmıştır. Bu çerçevede Wedud’un 1999 yılında yazdığı "Qur'an and Woman: Reading the Sacred Text from a Woman's Perspective" – Kuran ve Kadın: Kadınların Bakışından Kutsal Metni Okumak- adlı eserindeki yaklaşımının şekillenmesinde büyük payı olan hocası Fazlurrahman’ın görüşlerine de yer verilmiştir. Amina Wedud geleneksel tefsirleri, erkek bakış açısını, kadınla ilgili kendi dönemlerinde var olan bakış açısını ve onların önyargılarını yansıtması nedeniyle eleştirmektedir. Çalışmada geleneksel tefsirlerde var olan kadınının ötekileştirilmesine, yaratılışı konu edinen Nisa Suresi birinci ayeti örnek olarak alınmış, daha sonrada kadın bakış açısıyla bu ayete getirilen yorum incelenmiştir. Sonuç olarak Wedud, bugüne kadar cinsiyete dayalı (gendered) olarak algılanan bazı meseleleri cinsiyetsiz (nötr) terimlerle açıklamış ve evrensel kabul edilmiş bazı meselelerin sınırlılıklarını ve yedinci yüzyıl Arabistan’ına özgü olduklarını ortaya koymaya çalışmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Araş. Gör. Nazife Gürhan

Publication Date November 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Issue: 6

Cite

ISNAD Gürhan, Araş. Gör. Nazife. “Kadın Bakış Açısıyla Kuran’ı Yeniden Okuma Denemesi -Amina Wedud- Kuran Ve Kadın-”. Şarkiyat 6 (November 2011), 112-124.

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787